Azilni centri: Vladajoči prikrivajo, zavajajo – vsakič drugače

Tako so ministra za notranje zadeve in vodstvo policije včeraj pričakali domačini v občini Brežice.

Brežice je včeraj obiskal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, spremljali so ga vodilni s policije, tudi z novomeške policijske uprave. Z županom Ivanom Molanom in njegovimi sodelavci so se pogovarjali o varnostnih razmerah v občini in urejanju 1. faze registracijskega centra na meji, ki bi lahko postal azilni center.

Dogovora o azilnem centru niso dosegli, pravzaprav se stališče brežiške občine in župana Ivana Molana ni premaknilo niti za milimeter, kar je priznal tudi Poklukar. Je pa župan izpostavil dosedanje zavajanje, pa tudi skrivanje podatkov o 20 preučenih lokacij za azilne centre.

Po besedah ministra in sodelavcev je letošnji porast nezakonitih migracij višji za 40 odstotkov. Trenutno je za Obrežje po njegovih besedah v izvajanju 1. faza registracijskega centra, ta predvideva prostore za obravnavo največ 220 oseb. Gre za ograjen prostor in za širitev že postavljenega registracijskega centra oz. bivalnih kontejnerjev ter postavitev šotora za izvajanje postopka registracije.

Načrti registracijskega centra, ki jih je policija predstavila občinskim svetnikom na 4. izredni seji, so se v času do danes spremenili, pa je opozoril župan Molan.

Župan je dejal, da je videti, da skuša vlada v sklopu širitve registracijskega centra po končani 1. fazi prebivalcem ob meji podtakniti še azilni center. “Že ves čas se počutimo izigrane. Prejemamo nepopolne in zavajajoče informacije, ki nas na vsakem sestanku presenetijo. Resnično se ne čudim, da so ljudje nezadovoljni in razjarjeni, saj nimamo občutka, da gre za korektno sodelovanje in odkrite karte na mizi,” je dejal Ivan Molan.

Župan je izpostavil tudi skrivanje podatkov, katerih 20 lokacij so pristojni preučili in s katerimi občinami, ki so zavrnile azilni center, so govorili.

Župan je v zaključku sestanka dejal, da je še čas, da vlada svojo nepremišljeno in slabo odločitev popravi – za azilni center naj poišče primernejšo lokacijo, ne lokacije ob registracijskem centru na mejnem prehodu, ki ga letno prečka 10 milijonov ljudi.

Nadaljevanje srečanja je potekalo na območju mejnega prehoda Obrežje, kjer si je minister skupaj z generalnim direktorjem policije in županom ogledal določeno lokacijo razširitve registracijskega centra in azilnega doma. Na lokaciji so ministra počakali tudi občanke in občani, ki so mu želeli predstaviti realno stanje življenja ob meji. V pogovoru niso dosegli soglasja.

Več o včerajšnjem obisku lahko preberete na povezavi: brezice.si

Notranji minister Poklukar bo z ekipo policije, tokrat mariborske, danes obiskal Središče ob Dravi. Tako pa so ministra včeraj pričakali domačini na Obrežju:

Obisk na občini in srečanje z občinskim vodstvom:

Vir in foto: Občina Brežice

A. L.