Avtor skladbe Beli Angel o svoji kalvariji prebolevanja covida-19

Ansambel Lipovšek s harmonikarjem Zvonetom Lipovškom v spotu pesmi Beli Angel (vir: Zajem zaslona)

Marca 2019 je Ansambel Lipovšek predstavil nov valček z naslovom Beli Angel, posvečen vsem zdravnikom in zdravstvenim delavcem. Skladbo je napisal vodja ansambla Zvone Lipovšek, ki takrat ni niti slutil, kaj ga čaka v prihodnjih mesecih.

Pred letom dni, oktobra 2020, je zbolel za covid-19, 28. oktobra je moral v bolnišnico, v noči iz 31. oktobra na 1. november so ga v Splošni bolnišnici Celje dali v umetno komo, trajalo je skoraj mesec dni.

Po 27 dneh kome, pljučnice, vročine čez 40 stopinj, po respiratorju, odpovedi ledvic, dializi, rahli možganski kapi, sepsi in še čem je izgubil kar 29 kilogramov. Zdravljenje je nadaljeval v rehabilitacijskem centru Soča. Še danes je v bolniškem staležu.

Spomine na 28. oktober 2020 in celotno kalvarijo, povezano s prebolevanjem covida-19, je glasbenik Zvone Lipovšek zdaj ponovno delil na svoji Facebook strani in zapisal:

“Kdo bi si mislil, da te lahko tako zdela nepotrebni virus. Iz 31. oktobra na 1. november so me potem dali v komo.” Začel se je njegov boja za življenje. V nadaljevanju je zapisal, da je še danes v bolniškem staležu.

“Zanimivo pa je, da sem naredil skladbo “Beli Angel” za vse zdravnike, sestre, brate, vso osebje, ki nam pomaga v težkih trenutkih leta 2019 in smo posneli z mojim ansamblom tudi videospot, kjer sem odigral bolnega človeka,” je zapisal.

Spot so snemali v Srednji zdravstveni in kozmetični šoli v Celju, zdravnico je odigrala njegova partnerica Andreja Kovše. “In ne boste verjeli, da se mi je to isto, kar prikazuje videospot, v resnici tudi zgodilo, le da je Andreja prišla po mene v Sočo in me odpeljala z vozičkom.”

Zapisal je še, da “ima takšen občutek, kot bi napisal pesem prav zase,” je dodal in se pošalil, da je bolje napisati skladbo o zadetku na lotu, o lepih damah, o žuranju.

Zahvalil se je vsem, ki so se ga spomnili z molitvijo ali kar tako in mu dajali moči, da je preživel. “Veste, ta dobra dela vam bodo povrnjena, pa čeprav že sama misel na nekoga v težavah pomaga.”

V nadaljevanju je spomnil na pot okrevanja, in dodal: “Upam, da sem vsaj komu odprl oči, da se ni za “hecat” s tem nepotrebnim virusom. Če bi lansko leto že obstajalo cepivo, bi se cepil 100-krat samo, da bi lahko normalno preživel ali vsaj v blagi obliki.”

Zvone Lipovšek je svojo kalvarijo predstavil tudi v filmu svetovno znanega režiserja Mitje Okorna (COVID-19 – Zgodbe prebolevnikov).

Videospot pesmi Beli Angel Ansambla Lipovšek si lahko ogledate na naslednji povezavi: Ansambel Lipovšek – Beli angel – YouTube

A. L.