Avtoprevozniki naj bi za gorivo plačevali manj

(vir: pixabay.com)

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo, da se je minister Bojan Kumer včeraj sestal s predstavniki avtoprevoznikov na sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Dogovorili so se, da bo cena dizelskega goriva za avtoprevoznike na črpalkah ob avtocestah enaka ceni, ki velja na črpalkah v notranjosti države.

Ta cena je trenutno 1,848 evra, po tej ceni za liter bodo lahko dizelsko gorivo kupovali vsi avtoprevozniki, tako domači kot tuji. Predvidoma naj bi veljalo od 1. julija 2022.

Sprva so nekateri vladni predstavniki sicer svetovali, naj domači avtoprevozniki gorivo točijo na črpalkah izven avtocest, kar bi povzročilo še dodatno zmedo in kaos.

O včerajšnjem dogovoru bo danes odločala še vlada, za znižanje maloprodajne cene dizelskega goriva mora namreč znižati dajatve (davke), znižali naj bi jih samo pri cenah na črpalkah ob avtocestnem križu.

Vlada pa doslej na svoji spletni strani ni z ničemer nakazala, kako bodo astronomske cene dizelskega goriva, kakršnih v Sloveniji še ni bilo, reševali za kmete. Te se bodo namreč prelile v višje cene hrane.

Slovenija bo še vedno dražja od nekaterih držav

Trenutna cena dizelskega goriva, za liter, primerjava:

  • Slovenija: 1,848 evra v notranjosti, ob avtocesti: 2,002 evra (Petrol) in 2,046 (OMV)
  • Hrvaška: 1,81 evra
  • BiH: 1,74 evra
  • Srbija: 1,72

Vir: Cene goriv po Evropi | AMZS

J. M.