AVK preiskuje sum dogovarjanja dobaviteljev 13.000 računalnikov za ministrstvo Stojmenove Duh

Interpelacija Emilije Stojmenove Duh se kaže kot vse bolj upravičena.

Agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov državi, ki jih je naročilo ministrstvo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Štiri podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb, kar je po zakonu prepovedano.

Kot je na svojih spletnih straneh objavila AVK, so nenapovedane preiskave v podjetjih Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 izvedli prejšnji četrtek, na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi utemeljenega suma, da so sklenila prepovedan omejevalni sporazum.

Preiskana podjetja naj bi se dogovorila glede cen osebnih računalnikov v postopkih oddaje javnih naročil in si pri tem razdelila naročila ter po tem tudi usklajeno ravnala pri oddaji ponudb v teh postopkih, zlasti v primeru javnega naročila ministrstva za digitalno preobrazbo, so pojasnili v AVK.

Omenjena četverica podjetij je bila uspešna na lani objavljenem razpisu ministrstva za digitalno preobrazbo za nakup 13.000 prenosnih računalnikov v skupni vrednosti šest milijonov evrov. Razpis je naletel na številne očitke o nepravilnostih in je bil tudi eden glavnih razlogov za interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki jo je sicer ta uspešno prestala.

A. V.