Avgust – praznični mesec Občine Šentjernej

Z novinarske konference ob predstavitvi Jernejevega 2019 in izvedenih ključnih projektov ter načrtov Občine Šentjernej.

Občina Šentjernej avgusta praznuje, župan Radko Luzar s sodelavci pa so v torek predstavili bogat program in številne izvedene projekte ter načrte v prihodnje. Jernejevo je namreč občinski praznik, ki ga v Šentjerneju praznujejo že več kot 20 let.

Objavljamo program, že danes pa bo v občini potekal 14. Jernejev kolesarski maraton. Začelo se bo ob 10. uri.

Čas po dopustih, ko goduje šentjernejski zavetnik sv. Jernej, je čas za praznovanje in zahvalo ter čas, da pogledajo, kaj so v letu dni dosegli in si zadajo cilje za prihodnje leto. Ob občinskem prazniku, ki mu namenjajo cel mesec avgust, imajo namreč veliko razlogov za zadovoljstvo tudi letos.

Družabno dogajanje v občini bo obogatilo 40 dogodkov v organizaciji občine, podjetij in ustanov, društev ter posameznikov, med njimi: kulturni, športni in turistični dogodki, dnevi odprtih vrat in dogodek z dobrodelno noto.

Kulinarično kulturni del Jernejevega s tradicionalno sobotno povorko, mirno glasbo in spremljajočimi dogodki bo tudi letos na prireditvenem prostoru pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja in na plac´ v Šentjerneju.

Sejemski del s kuhanjem županovega golaža in spremljevalnimi aktivnostmi se bo odvijal na sejemskem prostoru. Letos bo, poleg Živ žava, prava atrakcija Mini planica in Paintball.

Številne prireditve, ki jih pripravljajo društva, organizacije in posamezniki, bodo potekale do petka, 30. avgusta 2019, ko bodo praznik sklenili s Kinom pod zvezdami, v parku pri Kulturnem centru Primoža Trubarja.

Šentjernejski praznik se je pričel sicer že pretekli konec tedna, ko je potekal Šahovski turnir Jernejevo 2019. Občinska osrednja prireditev pa bo letos potekala prav na dan, ko goduje sveti Jernej, v soboto, 24. avgusta, s slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Šentjernej, kjer bodo podelili nagrade občinskim nagrajencem.

K sodelovanju na povorki, ki bo v soboto, 24. avgusta 2019, so povabili vsa društva.

Obiskovalcem, ki jih je vsako leto več, bodo številna društva prikazala dejavnosti in svoje delovanje skozi vse leto, prav tako pa tudi običaje ter življenje nekoč in danes. V občini je namreč dejavnih več kot 50 društev. “S svojim prostovoljnim delom, zamislimi in vizijami, prispevajo, da je občina oblikovana po meri občanov, da so nanjo ponosni, v njej radi živimo in se dobro počutimo,” je na novinarski konferenci povedal župan Radko Luzar.

V soboto, 24. avgusta, bo Šentjernejska konjenica ob 20. obletnici društva pripravila zanimiv dogodek »100 kočij u Šentjernej« z željo, da združijo vse slovenske voznike kočij, jahače in ljubitelje vpreg.

Podrobnejši program Jernejevega je razviden iz programa prireditev Jernejevo 2019, ki ga objavljamo v nadaljevanju. 

Danes pa bo v občini potekal 14. Jernejev kolesarski maraton. Začelo se bo ob 10. uri.

Ključne mejnike in ureditve, ki so v tem obdobju prispevale k boljšemu in kakovostnejšemu življenju v občini, bomo objavili v prihodnjih dneh. Dokončanih večjih projektov in načrtov za naprej je v občini namreč veliko.

C. R.