Aplikacija #OstaniZdrav tudi mednarodno uporabna

Aplikacijo #OstaniZdrav si je do petka preneslo 371.246 uporabnikov. V preteklih dneh pa je tudi v praksi zaživela nova funkcionalnost aplikacije za beleženje stikov z okuženimi s koronavirusom #OstaniZdrav, in sicer čezmejna izmenjava ključev prek evropskega centralnega strežnika z državnimi strežniki.

V izmenjavi poleg Slovenije sodeluje 12 držav, še tri naj bi se pridružile kmalu, je na petkovi novinarski konferenci povedal mag. Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

Ministrstvo za javno upravo je v zadnjem tednu januarja uporabnike obveščalo o obsežni posodobitvi aplikacije, ki je zajemala tudi interoperabilnost oz. čezmejno izmenjavo ključev. Nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, po novem tako ne bo več potrebno.

V sredo, 10. februarja 2021, se je Slovenija tudi povezala na evropski strežnik, kar pomeni, da interoperabilnost deluje tudi v aplikaciji #OstaniZdrav.

Do zdaj je uporabnik aplikacije #OstaniZdrav z namenom, da bi bil obveščen o tveganem stiku z uporabnikom druge aplikacije (denimo ob potovanju v drugo državo), moral naložiti tudi drugo aplikacijo v tisti državi, kjer se je nahajal.

“Z vzpostavitvijo evropskega centralnega strežnika, ki ga je vzpostavila Evropska komisija, pa nalaganje drugih aplikacij ob potovanju v države, ki sodelujejo v čezmejni izmenjavi, ne bo več potrebno,” je pojasnil minister Koritnik.

V čezmejni izmenjavi ključev, ki se ji je v tem tednu pridružila tudi Slovenija, po Koritnikovih navedbah trenutno sodelujejo še: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija.

V zaključnih fazah testiranja so še Malta, Norveška in Portugalska, tako je njihovo pridružitev pričakovati v kratkem.

Več o tehničnem delovanju čezmejne izmenjave ključev, čezmejni izmenjavi pri starejši, neposodobljeni različici aplikacije #OstaniZdrav 1.3.1 in sodelujočih držav ter nasploh izboljšavah zadnje posodobitve aplikacije lahko preberete tukaj 

(vir: Ministrstvo za javno upravo)

M. D.