Anja Bah Žibert: Vlada izvaja nesprejemljivo delitev nevladnih organizacij na prvo in drugorazredne

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: arhiv)

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nevladnimi organizacijami, ki prejemajo javna sredstva od proračunskih uporabnikov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

“Spoštovani,

Vlada RS veliko svojega časa posveča sodelovanju s t. i. civilno družbo oziroma nevladnimi organizacijami, pri čemer je treba jasno povedati, da gre zelo očitno za izbrane nevladne organizacije. Tako predsednik vlade skupaj z nekaterimi ministri na nedavno srečanje z nevladnimi organizacijami, ki so mu mediji seveda namenili veliko pozornosti, ni povabil predstavnika prav vsake izmed skoraj 28.000 nevladnih organizacij, kot jih imamo v Sloveniji, temveč zgolj izbrane.

Na sicer nesprejemljivo delitev nevladnih organizacij na prvo in drugorazredne kaže tudi odločitev ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij, ki imajo prostore na Metelkovi 6, konec letošnjega junija sporočila, da lahko ostanejo v prostorih, ki sicer niso njihovi in zanje ne plačujejo prav nobene najemnine. Še več, na ministrstvu bodo kar sami končali sodne postopke, ki tečejo proti omenjenim nevladnim organizacijam.

Zanima me:

1. Seznam vseh nevladnih institucij, ki imajo sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani.

2. Koliko zaposlenih (ne glede na obliko zaposlitve) ima vsaka izmed nevladnih organizacij, ki imajo sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani in ki prejemajo javna sredstva od proračunskih uporabnikov?

3. Kolikšna je najvišja plača v posamezni nevladni organizaciji, ki ima sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani in ki prejema javna sredstva od proračunskih uporabnikov?

4. Kolikšen delež prejetih finančnih sredstev od proračunskih uporabnikov namenja vsaka nevladna organizacija, ki ima sedež na Metelkovi 6 v Ljubljani, za plače zaposlenih?

V Sloveniji deluje tudi CNVOS – krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, ki se je v zadnjem času še posebej aktivirala v podporo Vladi RS.

Zanima me:

1. Koliko zaposlenih (ne glede na obliko zaposlitve) ima CNVOS?

2. Kolikšna je najvišja plača zaposlenega na CNVOS?

3. Kolikšen delež finančnih sredstev od proračunskih uporabnikov prejema CNVOS?

4. Kolikšen delež prejetih finančnih sredstev od proračunskih uporabnikov namenja CNVOS za plače?”

Vlada ima zdaj 30 dni časa za odgovor.

M. D.