Anja Bah Žibert: “To, kar očitate drugim, to je vaša politika”

Poslanka Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem. (vir: Twitter)

V današnji razpravi v državnem zboru o konstruktivni nezaupnici vladi, ki jo je z vsega 10 podpisi vložila koalicija KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB), je razpravljala tudi poslanka Anja Bah Žibert. Pri tem je pokazala tudi več fotografij.

Anja Bah Žibert je povedala:

Grožnje poslancem stranke SMC in DeSUS, za katere se je vedelo, da ne podpirajo koalicije KUL in Karla Erjavca.

“No, danes smo zopet poslušali, sovražna politika vlade, nevarna politika vlade, škodljiva politika vlade, ustrahovanje, širjenje sovraštva, strahu, avtoritativnost in tako naprej. Pa pojdimo k začetku, spoštovani.
Poglejte, to ni slika iz preteklosti. To je slika današnjega časa.

Ampak kaj ta slika simbolizira? Najbolje to zagotovo ponazorijo besede Moše Pijade. Naslednje je izrekel:

»Za to moramo požigati, bomo streljali, tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali se nam bodo hitro pridružili ko jim bomo obljubljali veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru.«

To je vaša politika. To, kar očitate drugim, to je vaša politika. In takšno politiko se je bal že ubiti Kramberger.

In veste, kaj je povedal? »In ko ne bodo vladali, takrat bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst.« Kolegice in kolegi, za to gre danes. Ne gre za epidemijo, ne gre za probleme v zdravstvu, ne gre za probleme v domovih za ostarele.

Če bi namreč šlo za vse to, bi v času vaših vlad, ki ste jih imeli, nekaj naredili. Pa niste.

In sprašujem se, kandidat za predsednika vlade, danes sem zelo veliko poslušala o tem, v kakšnem sesutju je naš zdravstveni sistem, kako se ni v tem letu naredilo nič. Sedaj, jaz bi upala, da boste vsaj kakšno rekli v dobro vašega ministra, gospoda Tomaža Gantarja, ki je bil tukaj izpostavljen in dobesedno napaden. Pa nisem slišala nič o tem.

Očitate nam, da govorimo o tem, da ste bili deležni na volitvah, se pravi volitve, ki so edine relevantne, spoštovani, ne ankete, ne govoriti o anketah.

Volitve so tiste, ki dajejo volilne glasove. Ja, in dobili ste 394 glasov. Zakaj to poudarjam?

Zato, ker vi danes z vso vnemo govorite tukaj, da se aktualni vladi ne zaupa, da ji državljanke in državljani ne zaupajo. Poglejte, vi ste se izmerili koliko vam zaupajo in so vam povedali. Ne se sramovati teh glasov in jemati to kot osebno žalitev. Bodite veseli, da ste jih dobili 394.

To je vaša politika. To je tisto, kar očitate drugim in pri tem sodelujete. Za to gre. Ne govorite o fašizmu, ker ga sami delate. To ste vi. To je vaša politika. In ja, tukaj so pozivi k smrti konkretni osebi, pa zato niste naredili nič. (op.- poslanka je pri tem pokazala fotografijo ženske).

Za to gre danes, zgolj za to. In za vas je to normalnost. Za nas je pa normalnost, da gradimo in da smo proti politiki rušenja in uničevanja. In to počnete že celo leto.”

Anja Bah Žibert je pokazala tudi to fotografijo, na kateri se vodstvo stranke SD klanja komunističnemu klavcu Borisu Kidriču.

Celoten magnetogram je dostopen na povezavi: dz-rs.si

M. D.