Anja Bah Žibert: “Povsem razumem, zakaj so na skrajni levi strani zvočniki povsem ugasnjeni”

Anja Bah Žibert, poslanka SDS, med parlamentarno razpravo. (vir: Zajem zaslona)

V včerajšnji razpravi o kandidatu za mandatarja nove, 15. slovenske vlade, sta sodelovali tudi dolenjski poslanki Anja Bah Žibert (SDS) in Vida Čadonič Špelič (NSi). 

V nadaljevanju objavljamo razpravi obeh poslank.

Anja Bah Žibert: “Danes razpravljamo o tem, kdo bo mandatar v naslednjem obdobju in predstavil se nam je dr. Robert Golob. Moram povedati, da sem mu danes prisluhnila in da sem delno tudi zmedena, pa bom potem povedala zakaj.

Med drugim ste povedali, da se vrednost meri v denarju. Jaz sem zgrožena, kajti počutim se tako kot da bomo postali gladiatorji. Jaz namreč prihajam iz okolja, ker ljudje živijo in vrednost merijo po opravljenem delu, znanju in izkoriščenih priložnostih. In to je tisto, kar je pomembno. Samo denar še ne naredi uspeha.

Zelo pomembno se mi pri tej zadevi zdi, in to verjetno Robert Golob dobro ve, da je pravzaprav koalicijska pogodba tista, ki napoveduje, kdo bo vladal v prihodnje. In seveda povsem razumem, zakaj so na skrajni levi strani zvočniki povsem ugasnjeni. Za pet mest v Državnem zboru tri ministrstva. Verjetno bodo tiho ves mandat. Ampak to je vaša stvar, vi ste podpisali koalicijsko pogodbo.

Moja pa je, da opozorim na tisto, kar opozarjajo tudi že državljanke in državljani. Namreč gre za to, da po koalicijski pogodbi vlado prevzema skrajna levica in pa ravni 8. marci in pa NVO-ji iz Metelkove 6. To pa ne pri naša prav nič dobrega.

Dejstvo je, da ste zrasli na krilih tistih, ki so javno pozivali k ubojem, ki so pljuvali poslanke in poslance, ki so razbijali po ulicah in v bistvu že delali razne, bom rekla, razne stavkovne odbore že v času, predno se je prejšnja vlada sploh lahko sestavila.

Rezultati tega so vidni – koalicijska pogodba, v kateri je, to pravijo ekonomisti, ekonomska škodljivost izjemna. Obdavčili boste pravzaprav vse. Lahko bi tej koalicijski pogodbi rekli tudi priročnik za obdavčitve, to bi bil v bistvu pravo ime za vašo koalicijsko pogodbo. Gospodarstveniki opozarjajo, da gre za prikrito nacionalizacijo in da bodo na koncu ostale prazne hiše.

Odšla bodo podjetja in z njimi tudi državljanke in državljani. In tega se je za bati. In to je v vaši koalicijski pogodbi. Seveda v sodelovanju z mainstream mediji bo vaša brutalnost poimenovana z leporečenjem. Vi ne boste izvajali kadrovskega cunamija, vi boste kadrovsko normalizirali Slovenijo. Tako je v Svobodi. Vi ne boste zapravljali davkoplačevalskega denarja za večjo javno porabo, večje število ministrstev, vi boste učinkovitejši.

Prav tako prinašate novo obliko demokracije in sicer s tem, da boste tiste, ki so protizakonito hodili po naših ulicah v času hude Covid krize, ko so ljudje umirali, številni so ostali brez svojcev in razbijali po ulicah, jih boste seveda nezakonito oproščali kazni. S tem ustvarjate novo generacijo prvorazrednih, ampak to je Svoboda. Vi ne boste trpeli nobene korupcije. Verjamem, da boste s tem začeli že danes, ko se o vaših osebnih spornih poslih že ustanovila preiskovalna komisija v kosovskem parlamentu. Verjamem, da boste prvi potegnili potezo. Vi ne boste govorili o predhodni Vladi, kajti vas zanima prihodnost, ampak dejstvo je, da o predhodni Vladi nočete govoriti, ker ste se seveda morali pri tem soočiti z rezultati te predhodne Vlade, to pa so visoka gospodarska rast, nizka brezposelnost, pravzaprav najnižja brezposelnost, mednarodni ugled Slovenije in ostali kazalci, ki so vidni v številkah.

Skratka, veste, pod Vlado Roberta Goloba boste tovariši in tovarišice imeli Roberta Goloba res radi, nam preostalim pa ostane upanje, ampak upanje umre zadnje.

Dr. Vida Čadonič Špelič (vir: arhiv, Twitter)

Vida Čadonič Špelič: “Prihajam iz uspešne občine, ki jo obdajajo tudi manjše pa uspešne občine in v tem mandatu bom v Državnem zboru glas županov teh občin in glas ljudi, ki živijo v teh občinah. Na začetku ste rekli, da si želite, da bi bila država normalna. Normalna in uspešna bo, če bo življenje normalno in uspešno v sleherni slovenski občini. Vlada, ki odhaja je zelo veliko dala za občine, veliko denarja, prisluhnila je županom in županjam. Začela je mnoge projekte. Želim si, da bi vaši ministri s temi projekti nadaljevali. Župani, županje in ljudje vam bodo hvaležni.
In zdaj še beseda ali dve o kmetijstvu, ki ga imam rada. Tam sem delala, torej na ministrstvu 15 let. Verjetno ste danes vsi, ki ste se vozili v parlament, videli ob cesti prodajo jagod in češenj. Ste se vprašali, so slovenske? Ne, niso žal vse slovenske, prodajajo pa se verjetno za slovenske. Kaj vam hočem s tem povedati? Želim si, da bi bodoča ministrica imela ekipo strokovnjakov, ki bodo znali opravljati svoje delo, ki ne bodo kimavci, ampak bodo mislili s svojo glavo in bodo postavili slovenskega kmeta v ospredje, kajti gre za nelojalno konkurenco. Program skupne kmetijske politike je sprejet, denar bo, treba ga bo začeti deliti tako, da bo, kot sem rekla, v ospredju slovenski kmet in da bo povečana samooskrba, na kar smo prisegali vsi, ki smo v predvolilni kampanji govorili o izzivih prihodnjega časa. Torej želim si dobrega sodelovanja z novo ministrico in želim si, da bi bila ekipa, ki bo delala z njo kompetentna in želim si, da bi jo ne ocenjevali po njihovi politični pripadnosti, ampak po znanju.”

Poslanke iz vrst Gibanje Svoboda Jožice Derganc ni bilo v parlamentu, po nekaterih podatkih naj bi bila bolniško odsotna.

M. D.