nedelja, 26 maja, 2024
Doma Dolenjska Anja Bah Žibert: Oskrbovanci v domovih za ostarele morajo imeti prednost pred...

Anja Bah Žibert: Oskrbovanci v domovih za ostarele morajo imeti prednost pred pojedinami in migranti

Dvig oskrbnin v domovih za starejše predstavlja velik problem.

(vir: pixabay.com)

Poslanke in poslanci so na seji državnega zbora, ki se je končala včeraj, med drugim glasovali tudi o rebalansu proračuna za leto 2019. Gre za enega najpomembnejših dokumentov vsakokratne vlade, s katerim se določijo odhodki in prihodki javnih financ oziroma začrta smer delovanja vlade – v kolikšni meri se bo financiralo socialno državo in javni sektor, koliko denarja bo šlo za raziskave in razvoj, kako bodo državljani obremenjeni z davki, kakšno podporo bo država nudila gospodarstvu …

Če pade rebalans proračuna, pade vlada, velja nepisano pravilo.

Poslanka Anja Bah Žibert

V pogovoru za naš portal je poslanka SDS Anja Bah Žibert opozorila, da sprejeti rebalans proračuna ni razvojno naravnan, čeprav bi bilo to nujno potrebno:

“Gre zgolj za politični dokument, potrebovali pa bi dokument, ki bi opredelil srednje in dolgoročne cilje Slovenije, predvsem pa začrtal prve korake za nujno potrebne reforme na področjih pokojninskega in zdravstvenega sistema ter sistema dolgotrajne oskrbe. Namesto tega se je koalicija zgolj dogovorila, koliko denarja bo podarila posameznemu ministrstvu.”

Na dan glasovanja, to je bilo v sredo, 6. marca, je bilo v hramu demokracije precej burno. Novinarji in novinarke večine slovenskih medijev so precej ažurno poročali o dogajanju med koalicijskimi strankami in Levico, saj je slednja podporo rebalansu pogojevala s parafiranjem protokola o sodelovanju s koalicijskimi strankami. Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko opisali celotno dogajanje – koalicijske stranke so popustile, Levica je dosegla svoje, rebalans je podprlo 54 poslank in poslancev.

Že od sestave vlade Marjana Šarca septembra lani razburja status Levice. Njeni poslanci trdijo, da so v opoziciji, mnogi jih smatrajo kot del koalicije, saj so bili vendarle med tistimi, ki so podprli vlado. Izkupiček njihove podpore rebalansu proračuna je med drugim tudi ta, da bodo poslanci Levice sedaj polnopravni člani na rednih torkovih usklajevalnih sestankih koalicijskih strank. “Izstavili smo zabeljen račun za podporo rebalansu proračuna 2019,” se je na družabnem omrežju Facebook pohvalil eden najbolj razvpitih poslancev Levice Miha Kordiš.

Zahtevali več popravkov, prerazporeditev denarja

Opozicijski poslanci so na rebalans proračuna spisali kar nekaj amandmajev, s katerimi so predlagali prerazporeditve financ na tista področja, za katere so ocenili, da jih je vlada Marjana Šarca zanemarila. Na predlog poslanke Anje Bah Žibert je tako poslanska skupina SDS vložila amandma, s katerim bi namenili dodatnih 5 milijonov evrov za program Podporne dejavnosti na področju dela, družine in socialnih zadev. To v praksi pomeni, da breme dviga plač zaposlenih v domovih, čemur smo priča v zadnjih mesecih, ne bi nosili uporabniki ali njihovi svojci. Spomnimo. Vlada Marjana Šarca je z novim letom dvignila plače v javnem sektorju, hkrati pa javnim zavodom ni zagotovila višjih finančnih sredstev, zaradi česar so bili slednji prisiljeni dvigniti cene oskrbnin.

“Starejši sodijo med najbolj ranljivo skupino v družbi. Skrb za varno in dostojanstveno starost mora biti prioriteta države, ne nazadnje to narekuje tudi Ustava RS. Dvig oskrbnin v domovih za starejše predstavlja velik problem, tako za starostnike kot njihove svojce, ki so že do sedaj z velikimi težavami plačevali oskrbo. Za marsikaterega starostnika dvig oskrbnine pomeni negotovost za nadaljnje bivanje v domovih za ostarele,” je opozorila poslanka SDS.

Z amandmajem je tako predlagala, da se zaradi dviga cen oskrbnin nameni 5 milijonov evrov za nov projekt pomoči oskrbovancem v domovih za starejše.

In kje bi vzeli denar? “Seveda smo v poslanski skupini SDS natančno opredelili, kje je po našem mnenju mogoče vzeti finančna sredstva, da ob tem ne bi trpela druga področja. Denar smo »našli« v podprogramih Izvedba protokolarnih dogodkov in Migracije, mednarodna zaščita in integracija, in sicer vsega skupaj 5 milijonov evrov. Torej, predlagali smo, da se 3 milijone evrov vzame Vladi RS za protokolarne pogostitve, 2 milijona evrov pa za oskrbo migrantov. Mislim, da je to več kot pravično in da se boste strinjali z nami, da imajo oskrbovanci v domovih za ostarele prednost pred pojedinami in migranti,” je bila jasna Anja Bah Žibert.

In koalicijske stranke skupaj z Levico, so podprle amandma? Ne nazadnje gre za stranke levega političnega pola, ki se deklarirajo kot socialne. »Sramota, sramota in še enkrat sramota, je bil moj prvi odziv po glasovanju. Koalicijski poslanci strank Liste Marjana Šarca, Modernega centra, Alenke Bratušek, Socialnih demokratov, DeSUS in nadkoalicijske Levice so glasovali proti. Vedno so jih polna usta o upokojencih, ko pa je potrebno zanje storiti nekaj konkretnega pa glasujejo proti,« je še dodala poslanka SDS.

A. M.