Anja Bah Žibert: “Ljudje podražitev ne zmorejo več!”

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: Twitter)

Poslanka Anja Bah Žibert je na včerajšnji seji državnega zbora ministra Luko Mesca, pristojnega tudi za pokojnine, hkrati pa tudi podpredsednika vlade in koordinatorja stranke Levica, vprašala, kakšne ukrepe za upokojence je doslej kot tak predlagal vladi, pa jih ta ni sprejela.

Poslanka je, med drugim, opozorila na visoko draginjo in s tem neustreznimi ukrepi vlade, tako za upokojence kot invalide, ki se soočajo s težko stisko in s prihodki ne zmorejo “iti skozi mesec”.

Navedla je, da se je, na primer, cena mesa podražila za 18,2 %, kruh in izdelki iz žit so dražji za 20 %, mleko in mlečni izdelki ter sir in jajca so se podražili za 25 %. Električna energija je dražja skoraj za 50 %. Nadalje so se zgolj v preteklem mesecu oblačila podražila za 10 %, različni medicinski pripomočki za 7,2 %, voda za 4 % in zelenjava za 3,7 %. “Ljudje teh podražitev ne zmorejo več,” je opozorila Bah Žibertova.

In odgovor Luke Mesca, kaj je doslej predlagal in vlada ni upoštevala? Nič! “Da se v dveh mesecih ne da.” Anja Bah Žibert je to komentirala: “V skoraj letu dni, od kar je minister, bi se pa že moralo dati, mar ne?”

Kdaj se bodo pokojnine povečale?

Ob navajanju Anje Bah Žibert se je Mesec nasmejal, nato pa povedal, da na ministrstvu pripravljajo spremembe na pokojninskem področju, “ki bodo naslovile težave s katerimi se predvsem najrevnejši upokojenci soočajo”. Gre za “targetirane ukrepe” (ciljne, karkoli po Mescu že to pomeni), s katerimi “poskušajo naslavljati problem med najšibkejšimi v naši sredini”.

Povzetek, na kratko: Ministrstvo domnevno pripravlja spremembe na pokojninskem področju. Z ureditvijo pokojninsko-invalidske zakonodaje naj bi bilo nato rešeno tudi vprašanje nizkih pokojnin in težav upokojencev ter invalidov zaradi draginje.

Do sprejema pokojninske reforme bo preteklo še veliko vode, do takrat pa upokojenke, upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil po Mescu lahko čakajo.

Sicer pa, kolikor vemo, s spremembami pokojninsko-invalidske zakonodaje na ministrstvu še niti začeli niso. Zaenkrat se ukvarjajo sami s seboj.

Vir: dz-rs.si

A. L.