Analiza poročanja nacionalne RTV Slovenija

(vir: RTV SLO)

Urad Vlada RS za komuniciranje je objavil analizo poročanja Radio-televizije Slovenija v zadnjem tednu januarja 2022, od 24. do 30. januarja 2022.

RTV Slovenija je javna ustanova, javna medijska hiša, poročati bi morali celovito, objektivno in nepristransko. Vendar analize kažejo, da je to pogosto povsem drugače. Pa poglejmo:

– 24. januar 2022, Studio City: Prispevek o izjavah predsednika vlade glede Tajvana.

Enostranski prikaz in hude obtožbe na račun predsednika vlade in slovenske zunanje politike. Zdi se, da ima novinar prepoved vključevati v prispevek sogovornike, ki bi drugače mislili od njega. Na drugih televizijah smo spremljali pogovore z drugimi diplomati, ki so diametralno drugače razlagali celotno dogajanje.

– 24. januar 2022, Studio City: O prihodnosti slovenskega turizma. Govorice o prodaji itd.

Enostranski prikaz, očitno ima urednik prepoved vabljenja v oddajo gostov, ki bi drugače mislili od njega. Prav tako ima očitno prepoved vabljenja gostov, ki bi gospodarsko tematiko komentirali s strokovnega vidika. Zamolčijo dejstvo, da so hotele prodale že prejšnje vlade tujemu skladu York, pri čemer, kot kaže, v preteklosti niso razmišljali, kaj to pomeni za slovenski turizem. V oddaji očitno namensko zamolčijo, da hotelov tokrat ne more prodati zdajšnja vlada, če so jih že pretekle vlade.

– 26. januar 2022, TV Slovenija, Dnevnik: Prispevek o izobrazbi vrhovnega sodnika Branka Masleše

Novinarka pravi, da je stopil pred kamere – iz prispevka pa je jasno, da je pred sodnikom samo ena kamera, in sicer od RTV. Novinarka obtožuje druge medije, da so obtoževali Maslešo, da nima ustrezne izobrazbe. Ob teh obtožbah pa ne poišče odziva obtoženih medijev. Novinarka zamolči pomembno dejstvo, da se je diploma Masleše kar trikrat spreminjala, prav tako zamolči vprašanja glede pravosodnega izpita. Bolj kot za novinarski
prispevek, se zdi, gre v tem primeru za plačani oglasni prispevek s strani Branka Masleše.

– 27. januar 2022, TV Slovenija, Dnevnik in Radio Slovenija, Zrcalo dneva: Generalni državni tožilec Drago Šketa je z evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi razpravljal o predlaganih spremembah kazenskega zakonika v Sloveniji.

V prispevku, v katerem je bila izjava tožilca Škete, je TV zamolčala, da je Šketa zavajal in očitno lagal v tujini, saj je podaljšanje zastaralnih rokov predlagala SNS, koalicija pa je proti. Prav tako na to temo niso objavili odziva vlade ali kogar koli obtoženega, predsednik vlade je namreč podal pojasnilo na Twitterju. V primerjavi s poročanjem o obisku Škete v Luksemburgu pa RTV ni poročala o spornem obisku generalnega državnega tožilca v Moskvi.

– 27. januar 2022, TV Slovenija, Tarča: Ozadja merjenja javnega mnenja in priljubljenosti novih obrazov

V Tarči (vodi jo Erika Žnidaršič) grafično prikazujejo podatke o meritvah posameznih agencij za stranko SDS. Pri agenciji Parsifal sicer opozorijo, da gre samo za glasove opredeljenih. Ne glede na to gre za očitno zavajanje, saj bi morali v isti preglednici objaviti rezultate na podlagi enakih meril, še posebej ker je sogovornik v oddaji opozoril, da so imeli podatke tudi za to agencijo.

– 29. januar 2022, TV Slovenija, Utrip: Novinarka Rajka Pupovac navede, da je bil Robert Golob odstavljen iz GEN-I-ja.

Lažno poročanje o tem, da je bil Robert Golob odstavljen. Mandat mu je namreč potekel.

Dodajmo, da novinarji in uredniki RTV Slovenije nobene izmed doslej navedenih ugotovitev urada niso zanikali. Urad je doslej objavil že štiri analize poročanja, za vsak teden v januarju posebej.

Več o zdajšnji analizi lahko preberete na povezavi: Analiza-porocanja-RTV-Slovenija: 24. do 30. 1. 2022

A. L.