Akrapoviču grozi začasna prepoved zaposlovanja tujcev

Zavod za zaposlovanje je inšpekciji za delo prijavil podjetji Akrapovič in Celina Plus. Celina Plus naj bi Akrapoviču posredovala tuje delavce, čeprav za to ni imela dovoljenja. Akrapoviču zato grozi prepoved zaposlovanja tujcev.

Po poročanju Dnevnika so bili delavci iz Bosne in Hercegovine v Sloveniji premalo časa, da bi jih lahko agencija za zaposlovanje, tudi če bi imela dovoljenje ministrstva za delo, posredovala drugemu podjetju. Celini Plus grozi globa v višini od 10.000 do 125.000 evrov, Akrapoviču pa od 3000 do 60.000 evrov. Še hujša potencialna sankcija pa je začasna prepoved zaposlovanja tujcev, saj podjetje Akrapovič nujno potrebuje varilce, večina teh pa je v Sloveniji tujcev.

Podjetje Akrapovič je s Celino Plus že prekinilo sodelovanje, njihove varilce pa naj bi zdaj sami zaposlili. Podjetje Akrapovič ima proizvodnjo v Črnomlju.

Po podatkih Ajpesa je Celina plus, mehanska obdelava kovin, d. o. o., zasebno podjetje iz Senovega. Kot kaže, so delovali tudi kot agencija za zaposlovanje, za kar pa niso imeli ustreznega dovoljenja. Podjetje je v lasti Jana Senice, ustanovljeno je bilo marca 2014.

C. R.