Akcija Šolar na smuči že četrto leto

RTC Krvavec (foto: Policija)

Smučanje je pregovorno slovenski šport in zanimanje zanj se v zadnjih letih ponovno povečuje. Če je bilo smučanje še dve desetletji nazaj dosegljivo vsem, v zadnjem času opažamo, da smuča vedno manj otrok. Da bi to spremenili in čim večjemu številu otrok omogočili to lepo izkušnjo, bo že četrto leto zapored med 22. in 26. januarjem potekala akcija Šolar na smuči.

Otroci bodo smučali na Krvavcu, Rogli, Mariborskem Pohorju, Voglu, Cerknem in v Kranjski Gori, ki se je letos prvič pridružila akciji. Tako bodo smučarski centri skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo. Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih.

Od leta 2014, ko je Šolar na smuči zaživel, so v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že skoraj 7000 učencem in več kot polovica jih je prvi stopila na smuči.

Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno.

Šest smučarskih centrov bo tako v petih dneh gostilo 2504 učencev iz 55 osnovnih šol.

Uraden začetek akcije Šolar na smuči je bil danes, 21. januarja 2018, na smučišču Krvavec, ki je tudi glavni pobudnik akcije in je vsem otrokom do 15. leta omogočilo brezplačno smučanje in za njih pripravilo tudi animacijski program, preko 200 otrok pa se je brezplačno učilo smučarskih zavojev v šoli smučanja. Bele strmine Krvavca je tako danes preizkušalo skupaj preko 500 otrok.

Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Za red na smučišču, predvsem pa za dajanje nasvetov, sta danes skrbela policista smučarja.

V lanski sezoni so policisti obravnavali 33 nesreč s hujšimi poškodbami, do katerih je večinoma prišlo zaradi padca smučarja. Najpogosteje se poškodujejo prav mladostniki oz. otroci do 14. leta starosti, skoraj 40 odstotkov je teh, prav zato varnosti otrok in mladostnikov na smučiščih posvečajo še posebno pozornost, so sporočili s Policijo.

Policija svetuje, naj ne pozabimo na svojo varnost in varnost drugih na smučišču, naj bomo posebej pozorni na slabše smučarje in mlajše otroke na smučinah kot tudi na deskarje. Prav tako je treba paziti na svojo smučarsko opremo in vrednejše predmete.

Letošnja akcija se bo uradno zaključila v petek, 26. januarja 2018, na smučišču Rogla.

Vir: Policija

C. R.