Oskrba: Kupujmo slovenske pridelke

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Na družbenih omrežjih se pojavlja veliko informacij o tem, kako so trgovske police izpraznjene. Veliko je tudi različnih lažnih profilov, ki širijo lažne novice in s tem namerno spodbujajo paniko med prebivalstvom.

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je na včerajšnji novinarski konferenci o preskrbi prebivalstva s prehrano povedala, da v Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine.

Slovenija med 35 in 40 odstotki svežega sadja in zelenjave uvozi iz Italije, od koder je transport iz epidemioloških razlogov že omejen, v vladi bodo pri tem predlagali še dodatne omejitve. Znano je, da je Italija kot država v celoti v karanteni.

Stvari potekajo tudi obratno. Italija odkupuje po 160 tisoč litrov mleka dnevno iz Slovenije. Ta izvoz je omejen, zato bodo pri nas poskušali čim več mleka spremeniti v mleko v prahu. S tem bodo povečali državne blagovne rezerve. To nameravajo storiti tudi z mesom, ki ga Slovenija morda ne bo mogla izvoziti.

Ministrica je vse državljane hkrati pozvala, naj kupujemo predvsem slovenske pridelke. Ne samo z vidika varnosti živil, pač pa tudi z vidika podpore slovenskim predelovalcev.

Poudarila je tudi, da se vsi pristojni osredotočajo na čim bolj nemoteno preskrbo s hrano.

Panika zato ni potrebna, nujna pa je skrb. Tako kot običajno strokovnjaki priporočajo, da imamo na zalogi najnujnejša živila in izdelke za približno teden dni. V zdajšnjem primeru predvsem zato, da nam ni treba dnevno obiskovati trgovine.

Predvsem pa se s potrebnimi živili in pridelki lahko oskrbujemo pri domačih pridelovalcih.

C. R.