Novo mesto: Poteka glasovanje za predloge participativnega proračuna

Novo mesto (vir: arhiv)

Med 20. junijem in 31. julijem 2024 poteka glasovanje o predlogih za participativni proračun Mestne občine Novo mesto. Izmed 160 prejetih predlogov občani lahko glasujejo za izvedbo kar 44 projektov, ki so ustrezali predhodno predstavljenim merilom.

Glasovanje poteka na spletni strani www.idejezanovomesto.si, svoj glas pa lahko občani oddajo tudi v sprejemni pisarni novomeške občine na Seidlovi cesti 1 (ob ponedeljkih med 9. in 11. uro ter ob sredah med 15. in 17. uro).

 Med 44 izbranimi projekti za glasovanje so tako infrastrukturni projekti kot vsebinski projekti. Ocenjene vrednosti posameznih projektov so od 3 tisoč evrov do 15 tisoč evrov, Mestna občina Novo mesto pa bo v prvi izvedbi participativnega proračuna za uresničitev izbranih projektov namenila 100 tisoč evrov v letih 2024 in 2025, pri čemer bodo sredstva enakovredno razdeljena  med območji mestnih in primestnih krajevnih skupnosti.

Tu so navedeni projekti, za katere lahko glasujete: idejezanovomesto.si

Delovna skupina je na desetih sejah pregledala kar 160 prejetih predlogov, ob tem pa poudarjajo, da so občanke in občani novomeške občine digitalno zelo izobraženi in da kažejo tudi veliko željo po participaciji, saj so v večjih občinah take številke dosegali šele pri drugih ali tretjih izvedbah participativnega proračuna. Po temeljitem pregledu in upoštevanju predstavljenih meril je delovna skupina za glasovanje identificirala 44 projektov, ki so izvedljivi, vse prejete predloge pa so posredovali pristojnim službam občinske uprave v obravnavo in presojo.

Mestna občina Novo mesto občane vabi h glasovanju (to je omogočeno do 31. julija) in s tem k soodločanju o prihodnosti svojega okolja in skupnosti.

M. D.