Odmevno: “Vlada Roberta Goloba je vlada nevladnih organizacij, brez katerih danes ne bi obstajala.”

Oslovska klop sredi Ljubljane, 16. april 2022 (vir: arhiv)

Poslanci so obravnavali Predlog zakona o spremembi Zakona o nevladnih organizacijah, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila Slovenska demokratska stranka. Stališče je predstavil poslanec Žan Mahnič.

Poudaril je, da so nevladne organizacije, ki so v prejšnjem mandatu in v volilni kampanji za državnozborske volitve javno podprle zdajšnje stranke koalicije, predvsem GibanjeS voboda, danes tudi največje prejemnice denarnih sredstev.

V SDS sicer podpirajo nevladne organizacije, problem pa nastane, ko nevladne organizacije postanejo vladne organizacije.

In toliko vladnih organizacij, kot jih imamo v tem mandatu, izdatno financiranih iz državnega proračuna, še nikoli nismo imeli. Vlada Roberta Goloba je vlada nevladnih organizacij, brez katerih danes ne bi obstajala.

Da je temu tako, priča tudi izjava vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda, Boruta Sajovica, ki je 14. marca letos, ko je na monitoringu združenja nevladnih organizacij pod imenom Glas ljudstva, ko so se srečali, dejal naslednje: “Vidim, da smo vaša vlada, da delimo iste vrednote in da smo sodelavci in zavezniki še naprej.” To je vlada nevladnih organizacij, ki so ji tudi seveda lansko leto in tudi v času celotne covid krize, s takšnimi in drugačnimi akcijami pomagali, da danes vlada Roberta Goloba obstaja. Skratka, ne moremo več v celoti v Republiki Sloveniji govoriti o nevladnih organizacijah, ker imamo s strani Vlade Republike Slovenije izdatno financirane vladne organizacije.

Mahnič je med drugim še povedal, da je vladna koalicija pod vodstvom Roberta Goloba od junija 2022 do decembra 2023 nevladnim organizacijam, ki so združene v iniciativo Glas ljudstva, namenila 18.761.660,39 evra. Takšnih zneskov pa niso namenili gasilskim društvom, lovskim in ribiškim družinam, športnim klubom, pevskim zborom, kulturnim in turističnim društvom, Slovenski Karitas, Rdečemu križu, itd. “Za to so pa dobre občine.”

Več o tem lahko preberete na povezavi: Denar naj se namesto “nevladnim” organizacijam nameni obnovi Slovenije po poplavah

M. D.