Nataša Pirc Musar, lažen račun in poskus utaje davkov

Kratkotrajna predsednica Rdečega križa Slovenije, od koder je morala oditi. (vir: arhiv)

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar (oz. njen zavod Info hiša) je po poročanju Reporterja v času, ko je zasedla funkcijo predsednice Rdečega križa Slovenije (RKS), izdala lažen račun za storitev pravnega svetovanja, ki ga ni bilo.

Šlo je za poskus, da bi ji RKS na ta način plačal honorar za poslovodenje v tej humanitarni organizaciji.

Nataša Pirc Musar je bila v letu 2015 izvoljena za predsednico Rdečega križa Slovenije. Že čez dober mesec pa je prek zavoda Info hiša Rdečemu križu izdala račun za storitev pravnega svetovanja v vrednosti 778 evrov. Izkazalo se je, da zavod Pirc Musarjeve ni opravil nobenega pravnega svetovanja, temveč je šlo za fiktiven, lažen račun oz. poskus, da bi RKS na ta način plačal honorar predsednici Musarjevi za njeno poslovodenje v tej humanitarni organizaciji.

Poskus zatajitve davkov

Pirc Musarjeva je nato priznala, da “je šlo za plačilo honorarja”, dogovorjen naj bi bil 500 evrov neto mesečno, vendar si je honorar nato dala izplačati prek Info hiše. RKS je to tudi plačal, od celotnega zneska bi morali plačati prispevek za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in dohodnino. Ko pa so plačali 778 evrov na račun zavoda Musarjeve za fiktivne storitve, je šlo dejansko za 778 evrov neto. To pomeni, da ni bilo nobenega odvajanja za prispevke in nobene dohodnine. Država pa je bila oškodovana za dohodnino, ZPIZ in ZZZS pa za prispevke.

Po razkritju je Info hiša vrnila denar. Pirc Musarjevi pa so nato na RKS obračunali in izplačali honorar v skladu z dohodninsko zakonodajo in sklenjeno pogodbo, plačane so bile predpisane dajatve.

Nataša Pirc Musar je izplačilo, kar je očitno želela uvesti kot stalno prakso, označila kot “nenamerni zaplet”. Potunkati je želela tudi takratno generalno sekretarko RKS Renato Brunskole.

Za Reporter je namreč dejala, da računa na RKS ni potrdila sama, temveč Renata Brunskole, njena parafa je na žigu, sama pa je račun podpisala kot izdajatelj v imenu Info Hiše.

Brunskoletova pa je Pirc Musarjevo postavila na laž. Povedala je, da na računu ni ne njenega podpisa, ne parafe.

V Reporterju so zapisali, da gre v tem primeru za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, kar pa je Pirc Musarjeva zanikala. Dejala je, da je račun izdala za storitev opravljenega dela v skladu z zneskom, ki je pripadal takrat predsednici RKS, in nikakor ni šlo za fiktivni račun. “Odmik od ustaljene prakse RKS je bil takoj po opozorilu tudi saniran.”  Vir 

Kakorkoli. O tem, da je Nataša Pirc Musar kadarkoli vodila Rdeči križ Slovenije se v tej predsedniški kampanji ne govori. Posledično na soočenjih ne omenjajo tega primera.

Spomnimo še, da so bile v času Nataše Pirc Musar na RKS velike zdrahe, slednja je bila nato februarja 2016 primorana odstopiti s tega mesta.

Vir: Fiktivni račun Pirc Musarjeve

A. L.