V Leskovcu pri Brusnicah odprli dolenjsko-belokranjski center za obdelavo odpadkov

Župani dolenjskih in belokranjskih občin

Tri leta in pol od podpisa pogodbe desetih občin za izgradnjo objekta za mehansko in biološko obdelavo komunalnih odpadkov v Leskovcu pri Brusnicah so objekt včeraj tudi uradno odprli. Odprtja se je udeležil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je ocenil, da gre za projekt, ki je lahko zgled ostalim regijam v državi.

Dolenjska in Bela krajina do zdaj nista imeli objekta za mehansko in biološko obdelavo komunalnih odpadkov, zaradi česar je bilo treba odpadke na obdelavo voziti v Ljubljano. Zato je pred več kot desetletjem zrasla ideja, da bi občine zgradile lasten objekt za obdelavo odpadkov, ki bi bil nadgradnja deponije Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske – Cerod.

Projekt je stekel, izbrani so bili že izvajalci in odobreno sofinanciranje, a so ga občine prekinile. Pri izvedbi so namreč zamujali z roki, zaradi česar je bilo ogroženo črpanje sofinancerskih sredstev, posledično je grozilo, da se bodo morale občine prekomerno zadolžiti. Projekt je bil s predvidenimi 32 milijoni evrov stroškov ocenjen tudi kot odločno predrag.

Pred tremi leti in pol je nato deset občin (poleg novomeške še občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Škocjan, Žužemberk, Straža, Šmarješke Toplice, Črnomelj, Metlika in Semič, ki se jim bo prihodnje leto v solastništvu pridružila še občina Šentjernej) podpisalo novo pogodbo za gradnjo objekta. Tokrat za nekajkrat nižjo ceno, 7,6 milijona evrov.

Tudi zato ob včerajšnjem odprtju ni manjkalo zadovoljstva. Po oceni novomeškega župana in predsednika sveta županov pri investitorju, podjetju CeroDBK, Gregorja Macedonija je bila odločitev leta 2015 ena najtežjih, a se je finančno izplačala. “Tako se lahko danes veselimo nove uspešne zgodbe, ki se bo poznala predvsem na nižjih položnicah. Imeli bomo namreč eno najnižjih cen na področju ravnanja z odpadki,” je dejal.

Z objektom, velikim 6000 kvadratnih metrov, so si občine po besedah Macedonija zagotovile tudi avtonomnost pri predelavi odpadkov, kar pomeni, da pri tem ne bodo odvisne od drugih.

Nov objekt je po besedah direktorja CeroDBK Roberta Novaka zgrajen po najvišjih standardih in okoljskih zahtevah. V njem lahko letno obdelajo 25.000 ton odpadkov, kar bo več kot zadostovalo za trenutne potrebe na Dolenjskem in v Beli krajini, ki so 18.000 ton letno.

V centru bodo obdelali tri vrste odpadkov – mešane komunalne, kosovne in biološko razgradljive. Odpadki, ki jih ne bo mogoče obdelati oz. reciklirati, bodo tako kot do zdaj odloženi na bližnje odlagališče. Takih je po Novakovih besedah okoli 6000 ton letno.

Minister Kumer je v nagovoru zbranim ocenil, da je lahko projekt zgled ostalim regijam, saj gre za trenutno enega najbolj sodobnih objektov za obdelavo odpadkov v državi.

Objekt po njegovih besedah simbolizira “našo zavezanost cilju, da do leta 2030 na odlagališčih ne bi pristali nobeni odpadki, ki so primerni za recikliranje”. “Odlaganje odpadkov namreč negativno vpliva na okolje in sprošča nevarne toplogredne pline. Zato sta zmanjšanje količine mešanih odpadkov in povečevanje deleža recikliranih odpadkov naša skupna naloga,” je dejal. Gore odpadkov so po njegovih besedah izziv, “ki pa ga lahko z usklajenim sodelovanjem premagamo”, je poročala STA.

M. D.