Goloba za skupno mizo ni bilo

Foto: Vlada Republike Italije

V Bruslju so se včeraj na neformalnih pogovorih na pobude Giorgie Meloni srečali predsedniki vlad 11 držav članic in Evropske Komisije. Na to je opozorila evropska poslanka Romana Tomc in vprašala:

Zakaj Roberta Goloba ni bilo za to mizo?

Dodala je: “Najprej se postavlja vprašanje, ali je premier dobil vabilo za ta sestanek. Če ga ni, je vprašanje učinkovitosti naše diplomatske mreže v Bruslju. Če pa ga je dobil in se srečanja ni udeležil, je to zamujena priložnost za Slovenijo.

Naj opozorim na to, da je Italija bilateralno z Evropsko Komisijo dosegla dogovor o sprejemnih centrih v Albaniji. Kaj vse se lahko zgodi, če gre tam kaj narobe in če se nam ponovi obuditev Balkanske poti iz leta 2015, si lahko samo mislimo. Tudi zato je ključnega pomena, da je Slovenija pri teh srečanjih zraven.”

Robert Golob se na to ni odzval, svoje odsotnosti ni pojasnil. Poročali pa smo že, da vse več evropskih voditeljev podpira vračanje migrantov, nekateri so tudi vse bolj naklonjeni rešitvam v obliki migrantskih centrov zunaj EU. Robert Golob pa tem rešitvam ni naklonjen, zavzema si celo za še več denarja za migrante.

Več o tem lahko preberete na povezavi: Vse več evropskih voditeljev za vračanje migrantov – Moja Dolenjska 

M. D.