Novo mesto: Občina glede stroškov za najem prostorov za RIC v poravnavo

(vir: arhiv)

Mestna občina Novo mesto namerava s podjetjem Protekt Dolenjska, s katerim je v več sodnih sporih zaradi zaračunavanja stroškov najema prostorov za delovanje RIC v Portovalu, skleniti poravnavo. Na občini so namreč prepričani, da bi bilo nadaljnje pravdanje v tej zadevi nepotrebno zapravljanje denarja. Soglasje za poravnavo je dal tudi mestni svet, poroča STA.

 

Občina je leta 2011 pod vodstvom takratnega župana Alojza Muhiča z družbo Protekt Dolenjska sklenila pogodbo o 20-letnem najemu prostorov v t. i. rumeni stavbi na Topliški cesti v Novem mestu brez možnosti njene prekinitve. V prostore je nato preselila novomeški Razvojno izobraževalni center (RIC).

Že takrat je opozicija opozarjala, da je pogodba za občino škodljiva, saj naj bi jo v 20 letih stala okoli 30 milijonov evrov. Škodljivost pogodbe je očitno spoznalo tudi občinsko vodstvo, zato je s podjetjem skušalo doseči znižanje najemnine. A je podjetje popustilo le za okoli petino. Zato je občina leta 2014 na sodišče vložila tožbo za razveljavitev pogodbe oz. njeno ustrezno znižanje.

Skoraj istočasno je občina prenehala tudi s plačevanjem obratovalnih stroškov in stroškov upravljanja prostorov. Ti so po njenem prepričanju nesorazmerno visoki glede na razmere na trgu, družba pa naj občini za njihovo zaračunavanje tudi ne bi podala ustreznih pojasnil. Ker je občina stroške nehala plačevati, je Protekt Dolenjska zoper njo začel vlagati zahtevke za neposredno izvršbo.

Glede same pogodbe je sodišče leta 2020 razsodilo, da ta ni nična, so se pa spremenila nekatera njena določila. Odprtih je ostalo še 23 drugih sodnih postopkov, ki se nanašajo na zaračunavanje in plačevanje obratovalnih stroškov. Občina želi omenjene stroške znižati oz. jih plačevati glede na dejansko porabo, medtem ko v Protektu trdijo, da je bilo dogovorjeno, da bo občina plačevala po pogodbi dogovorjene fiksne stroške.

Ker je sodišče v eni od sodb glede zaračunavanja obratovalnih stroškov že pritrdilo Protectu, bi bilo po prepričanju zdajšnjega župana Gregorja Macedonija nadaljnje pravdanje nepotrebno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Zato je občinskemu svetu predlagal, naj prižge zeleno luč za poravnavo s podjetjem, kar so občinski svetniki tudi storili na zadnji seji.

Glede na sprejete sklepe bo občina s Protektom Dolenjska sklenila sodno poravnave v višini 277.000 evrov. Hkrati bo sklenila poravnavo v vseh ostalih sodnih postopkih glede obratovalnih stroškov. Župan bo Protekt tudi pozval k sklenitvi aneksa, s katerim bi zmanjšali škodljivost izvirne pogodbe za občinski proračun.

M. D.