Vlada STA zagotavlja premalo denarja, zaposleni bodo očitno ostali tudi brez zvišanja plač, ki ga bo deležen javni sektor

Čeprav je vlada Roberta Goloba pred volitvami zagotavljala, da bo STA zagotovila dovolj denarja za njeno normalno delovanje, se to ni uresničilo. Na STA se v zadnjem času znova srečujejo s finančnimi težavami, zaradi česar so prisiljeni krčiti sodelovanje s honorarnimi sodelavci in študenti, zaposleni pa bodo očitno ostali tudi brez zvišanja plač, ki ga bo deležen javni sektor.

 

Da tudi nova vlada ni zagotavila dovolj denarja za delovanje Slovenske tiskovne agencije (STA), je ob nedavni obravnavi obravnavi letnega poročila STA za leto 2023 v državnem zboru razril nekdanji direktor STA Igor Kadunc. Ta je povedal, da vlada še vedno ne pokriva neto stroška delovanja STA v celoti. Lani je bilo sicer nadomestilo za opravljanje javne službe, ki ga zagotavlja vlada, za 9,3 odstotka višje kot leta 2022 (znašalo je 2,3 milijona evrov), kar pa še vedno ne zadošča za normalno poslovanje agencije.

Zato so bili na STA v prvi polovici letošnjega leta prisiljeni v rebalans poslovnega načrta za letošnje leto. Ta, kot so na STA pojasnili za naš portal, med drugim predvideva “optimizacijo delovnih procesov”, kar med drugim vključuje krčenje sodelovanja s študenti in honorarnimi sodelavci, hkrati pa zahteva okrepitev marketinške dejavnosti STA, ki sicer predstavlja že polovico prihodkov STA.

Na vprašanje, ali je STA zaradi prenizkega financiranja začela pogovore z Uradom vlade RS za komuniciranje, nova direktorica Mojca Prelesnik ne odgovarja konkretno, iz njenega odgovora pa je razbrati, da teh pogovorih ni. Navedla je namreč le, da ministrstvo za kulturo trenutno pripravlja novi zakon o STA, “ki bo povsem na novo definiral javno službo in od tega bosta odvisni oblika in višina financiranja, zato je v tem trenutku potrebno počakati na dikcijo zakona”.

Zaposleni na STA – ti so bili zadnjega večjega povečanja plač (z izjemo lanske uskladitve z inflacijo) po navedbah Kadunca deležni že več kot pred desetletjem -, si očitno tudi ne morejo obetati povišanja plač, ki ga bodo deležni zaposleni v javnem sektorju. In to kljub temu, da je njihov status zelo podoben statusu zaposlenih na RTV. Zaposleni na STA namreč niso vključeni v pogajanja vlade z javnim sektorjem za višje plače. Tako bodo očitno še enkrat več izviseli, ko gre za zvišanje plač.

A. V.