Romsko in medvrstniško nasilje za vladajoče ni problem

Novo mesto, sreda, 25. september 2025. (vir: MO NM)

Ministrica za pravosodje Andreja Katič (SD) je v sredo, 25. septembra, obiskala Novo mesto in se srečala z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem. Prav v tistih dneh pa so v državnem zboru vnovič razpravljali o paketu zakonskih predlogov, povezanih z romskimi vprašanji.

Če je kdo pričakoval, da bo obisk Katičeve in seznanitev s problematiko na kraju samem pomagal pri odločanju koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica), se je zelo zmotil.

Poslanci koalicije, še prej pa vlada, so namreč ponovno zavrnili vse zakone, povezane z romskimi vprašanji. Med tistimi, ki menijo, da romsko in medvrstniško nasilje ni problem, je tudi dolenjska poslanka, sicer pa Novomeščanka, Jožica Derganc (Gibanje Svoboda).

Sprejem zakonov podpirajo zgolj v SDS in NSi. Golobova koalicija pa je to zavrnila že večkrat. Prvič takoj po volitvah leta 2022, ko so zavrnili pripravljene predloge zakonskih sprememb, ki jih je pripravila prejšnja vlada. Nato so zavrnili tudi predloge sprememb 11 županov Jugovzhodne Slovenije in Posavja, ki so jih ti vložili s podporo 31.500 podpisov volivcev in volivk. Prejšnji teden pa so zavrnili še domala identične zakone, ki so jih podprli v opozicijskih NSi in SDS.

Andreja Katič obvestila, da je bila v Novem mestu, na spletni strani ministrstva za pravosodje sploh ni objavila (GOV.SI). Z novomeške občine pa so sporočili, da je bila ministrica v Novem mestu v sredo “na delovnem obisku” (novomesto.si). Z županom sta na krajšem srečanju “odprla temo socialne in posledične varnostne problematike v regiji, ki se slabša tudi zaradi neustrezne nadgradnje zakonodaje”. Zapisali so, da “bi bile izboljšave mogoče že z medresorskim sodelovanjem več ministrstev in podporo vladne koalicije, ki se bo lahko jutri (v četrtek, 26. septembra) ponovno opredelila do lanskih predlogov županov o zakonodajnih spremembah, tokrat vloženih s strani poslancev”.

Koalicija je glasovala proti in pokazala tudi na popolno neučinkovitost “delovnih obiskov” Andreje Katič, ministrice za pravosodje iz vrst SD.

M. D.