Nekdanja ravnateljica obsojena, ker ni prijavila spolnega napada na učenca

OŠ Šmarjeta.

Na Okrajnem sodišču v Trebnjem so končali sojenje nekdanji ravnateljici OŠ Šmarjeta Nevenki Lahne, ki ji je tožilstvo očitalo, da spolnega napada zaposlenega na učenca ni takoj prijavila policiji, niti ni o tem obvestila učenčevih staršev. Sodišče ji je izreklo pogojno obsodbo, v kateri so ji določili kazen šestih mesecev zapora, kazen pa ne bo izrečena, če v preizkusni dobi treh let ne bo storila novega kaznivega dejanja. Sodba je pravnomočna, poroča Svet24.

 

Lahnetovo je septembra 2022 ena od učiteljic obvestila, da ji je eden od učencev povedal, da mu je knjižničar po telefonu pošiljal sporočila z neprimerno vsebino. Poslal mu je tudi svoj video, v katerem se v šolskih prostorih prijema po oprijetih hlačah za svoje spolovilo in pri tem namigoval na spolnost.

Čeprav je bila kot ravnateljica prva poklicana, da primer prijavi, Lahnetova tega ni naredila. Tudi suspenz knjižničarju je izrekla šele šolska inšpekcija. Ta je zaradi neukrepanja zahtevala tudi razrešitev Lahnetove, a ga svet šole ni izglasoval. Nazadnje je Lahnetova lani odstopila sama.

A. V.