Poslanec Mahnič trdi, da ga je našel na seznamu zločinske tajne policije SDV

Poslanec Svobode Miroslav Gregorič se je sinoči na odboru za pravosodje ob tem, ko je poslanec SDS Žan Mahnič napovedal, da bo preveril, ali se morda ne nahaja na seznamu sodelavcev nekdanje politične policije SDV (ljudsko imenovane Udba) vidno vznemiril. Mahniču je zagrozil, naj pazi kaj govori, in ga zmerjal z “budalo”.

 

No, Mahniču se je izpad poslanca zdel nenavaden, zato je v uradnih dokumentih nekdanje Službe državne varnosti (SDV) preveril, ali se med njenimi sodelavci nahaja tudi Gregorič. In, kot je sporočil, danes, je njegovo ime dejansko našel na seznamu. Izsek o tem je tudi delil na omrežju X.

Na seznamu je sicer naveden Miroslav Gregorčič, in ne Gregorič, a je rojstni datum enak, kot ga ima poslanec navedenega v življenjepisu na spletni strani državnega zbora, enak je tudi kraj rojstva. Spomnimo, da je Gregorič v prejšnjem sistemu postal direktor uprave za jedrsko varnost, kar je bila visoka in občutljiva funkcija, ki brez SDV skorajda ni mogla biti odobrena.

Na seznamu SDV je sicer pri imenu Miroslav Gregorčič navedena koda 0020000-00000, kar po šifrantu pomeni, da naj bi oseba sodelovala s kontraobveščevalno službo Jugoslovanske ljudske armade KOS, kar je, kot je na X zapisal predsednik SDS Janez Janša, še slabše, kot bi oseba sodelovala s SDV.

Vir: Objava na X-profilu Žana Mahniča.

Skratka, očitno je prišel čas, ko bo Gregorič moral pojasniti, ali je na seznamu SDV dejansko on in kakšna je bila njegova vloga v prejšnjem nedemokratičnem sistemu.

A. V.