Izjava dneva: “Golobova vlada je ta ukrep “modro” ukinila in se s tem celo hvalila”

Na tem naslovu v Krškem je bilo prijavljenih 265 tujcev. Prejšnja vlada je to preprečila, Golobova pa nato zakon razveljavila. (vir: arhiv)

“V času Janševe vlade smo z namenom zmanjšanja tovrstnih zlorab za prijavo prebivališča uvedli krajevno pristojnost upravne enote. Golobova vlada je ta ukrep “modro” ukinila in se s tem celo hvalila. Tako se lahko sedaj na upravni enoti v Lendavi prijavi prebivališče v Ankaranu.”

Tako je na omrežju X zapisal dr. Božo Predalič, generalni sekretar v času prejšnje vlade.

Danes veliko ogorčenje na družbenih omrežjih povzroča novica, da se v posameznih stanovanjih brez soglasja in vedenja lastnikov prijavljajo neznane osebe.

Dr. Predalič je s tem odgovoril tudi uporabnici omrežja X Carin, ki je ob objavi prispevka na Nova24TV zapisala: “Kako je to mogoče? A ni potrebno soglasje lastnika? Ko smo se kot družina selili v novo stanovanje, katerega formalni lastnik je mož, so na UE zahtevali njegovo soglasje zame in za otroke, da lahko stanujemo na tem naslovu. Vsi z enakim priimkom. Da ni kdo korupten na UE?”

O zlorabah smo poročali tudi na našem portalu: Preveril, kdo vse je prijavljen v njegovem stanovanju in bil šokiran 

Sklep o tem, da je konec fiktivnih prijav prebivališč in na tej podlagi zlorab socialnih transferjev, je prejšnja vlada sprejela konec leta 2020, državni zbor pa v začetku marca 2021. Prispevek smo objavili na povezavi: Konec fiktivnih prijav prebivališč in na tej podlagi zlorab socialnih transferjev – socialnega turizma 

Najbolj odmevno je bilo, da je na Tovarniški ulici 6 prijavljenih kar 265 tujcev. (vir) To so nato preprečili, kaj se dogaja zdaj, pa bo treba še preveriti.

A. L.