Je tisti večer z avtom zbil srno ali človeka?

Prvo sojenje Grintalu na novomeškem sodišču.

Na novomeškem okrožnem sodišču je dopoldne steklo ponovljeno sojenje Rožletu Grintalu iz okolice Novega mesta, ki mu tožilstvo očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitve poškodovanca, ki je na kraju nesreče umrl, poroča STA.

 

Obtožnica Grintala bremeni, da je kriv za prometno nesrečo s pobegom. Do nje je prišlo 21. oktobra 2022 zvečer na hitri cesti Novo mesto-Trebnje pri Karteljevem, v njej pa je umrl 49-letni Marjan Bevc iz okolice Trebelnega.

Tega je policija štiri dni po nesreči našla mrtvega v grmovju pod hitro cesto, pri čemer domnevajo, da je bil med hojo po robu ceste žrtev prometne nesreče. Še isti dan so policisti izsledili avtomobil in njegovega voznika, Rožleta Grintala. Ta je v času sojenja zatrjeval, da je mislil, da je usodni večer zbil srno, zato se je odpeljal naprej.

Obtoženega je sodni senat novembra lani spoznal za krivega in ga obsodil na štiri leta in pet mesecev zapora. Grintalov odvetnik Matjaž Medle se je na sodbo pritožili in na višjem sodišču dosegel razveljavitev, zato je moralo sojenje steči znova.

Sojenje se je začelo v obtoženčevi odsotnosti, saj je hospitaliziran. Danes je sodišče zaslišalo pokojnikovega svaka in moška, ki sta usodni večer na cesti našla pokojnikov mobitel in kapo. Zaslišalo je tudi sodnega izvedenca, ki je skušal odgovoriti na vprašanje, ali bi se Grintal nesreči lahko izognil oz. zmanjšal njene posledice.

A. V.