Saje na Zaplazu: “Vsak od nas lahko naredi majhne, a pomembne korake za boljši svet”

Škof Andrej Saje (vir: katoliska cerkev.si)

Na praznik Marijinega nebovzetja, ki je dela prost dan, so v Marijinih svetiščih po vsej državi potekale slovesne maše. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje jo je daroval na Zaplazu.

Ob tem je dejal, da lahko le priznanje Boga in delovanje po njegovem zgledu prinese boljši svet.

Saje je dejal, da je v danes veliko besed o boljšem svetu, ki si ga vsi želimo in ga pričakujemo. Ali in kdaj bo ta boljši svet prišel, po njegovih besedah ne vemo, saj smo dnevno priča grozotam novih vojn in nasilja, “svet je poln nemira”: “Postaja nas strah”.

Opozoril je, da svet, ki se odvrne od Boga in ga zavrača ali zanika, “ne postaja boljši, temveč slabši”. Zato lahko “vsak od nas lahko naredi majhne, a pomembne korake za boljši svet”. “Samo priznanje Boga in spoštovanje sočloveka lahko zagotovi svetu tudi več spoštovanja, miru in dobrote. Marijin zgled odprtosti za Boga in sočutja do sočloveka nam je pri tem spodbuda in zgled. Je naša tolažba in upanje za vse, ki smo še na poti. Naj nam bo svetilnik in kažipot,” je dejal.

Po njegovih besedah Bog tako kot Marija sprejema vse ljudi. “Ta resnica o neprecenljivi vrednosti človeške osebe kot celote nas zato zavezuje k prizadevanju za njeno zaščito od spočetja do naravne smrti. Zavezuje nas k vzgoji za vrednote in k spoštovanju bolnih in ostarelih, ki smo jim kot družba in posamezniki dožni nuditi solidarno pomoč, sočutje in bližino. V nobenem primeru nimamo pravice posegati v človeško življenje in ga nasilno končati ali pomagati, da ga pod pretvezo usmiljenja in pomoči drugemu nekdo lahko konča sam,” je opozoril.

Omenjena resnica nas po besedah škofa obvezuje tudi “k dostojnemu pokopu umrlih brez izjeme, tudi nasilno pobitih, ki še nimajo groba in imena”. “Temelj te obveze in civilizacijske norme je v tem, da je vsak človek zaznamovan z dostojanstvom, ki mu je podarjeno s tem, da je in da biva; in to ne glede na raso, kulturo, jezik, narodnost, politično pripadnost ali drugo okoliščino. Tega dostojanstva mu zaradi izvorne pripadnosti ne more podeliti država ali kaka druga človeška oblast. Posledično ga slednja tudi nima pravice vzeti ali omejiti,” je še dejal.

Slovesne maše na Zaplazu se je navkljub veliki vročini udeležilo veliko število ljudi.

Zaplaz, 15. avgust 2024. (vir: X)

A. V.