Število napadov z nožem v Nemčiji alarmantno narašča

Slika je simbolična.

V zadnjih letih je v Nemčijo prišlo več kot 1,5 milijona migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike, kar državi povzroča številne varnostne težave. Že nekaj časa v Nemčiji ne mine dan, ko ne bi zabeležili napada z nožem, stanje pa se le še poslabšuje, poroča nemški častnik Bild.

 

Lani so namreč v Nemčiji zabeležili 777 primerov nasilja z nožem, v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa že 430. Posebej kritično je v Berlinu, kje so na primer po podatkih tamkajšnje osrednje travmatološke klinike v prvi polovici leta zabeležili že toliko vbodov kot lani v celem letu.

V več kot polovici primerih napadov je v statistiki kot poreklo napadalcev navedena oznaka Nenemci, kar pomeni, da večino napadov z nožem zagrešijo migranti. Ti v največjem številu prihajajo z Afganistana, sledijo Alžirija, Maroko, Sirija in Turčija, navaja časopis.

V Nemčiji zato že nekaj časa potekajo razprave o tem, kako omejiti tovrstno nasilje. Notranja ministrica Nancy Faeser iz vrst SPD in vodja zvezne policije Dieter Romann želita, da država dodatno omeji nošnjo nožev v javnih prostorih. Ministrica predlaga, da bi bilo v javnosti dovoljeno nositi le nože z dolžino rezila do šest centimetrov, kar je polovico zdajšnje dovoljene dolžine. V ta namen njeno ministrstvo pripravlja spremembe zakonodaje, ki jo bodo kmalu predstavili javnosti.

A. V.