Tomazin: Gre za posamezne člane romske skupnosti, Kočevarji se nikoli ne bi spravili nad policiste

Mag. Robert Tomazin

Včerajšnje poročanje in naslovi o dogajanju v Kočevju, ko so pripadniki romske skupnosti napadli policiste, ki so aretirali mladoletnega pobeglega voznika (Roma), mediji pa so to skladno z novodobnimi navodili vladajočih naslovili z besedami, da “so občani napadli policiste”, so v javnosti povzročili velik odmev.

Oglasil se je tudi mag. Robert Tomazin, nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi in kandidat za župana Kočevja. Na svojem FB profilu je zapisal:

“Gre za posamezne člane romske skupnosti. Sicer pa bi iz medijskega zapisa napačno sklepali, da smo se Kočevarji spravili nad policiste.

Romska skupnost na Kočevskem predstavlja pomembno interesno skupino volivcev. Nikoli se nisem šel in se ne bom šel politične trgovine na škodo občanov. Zagotavljanje višjega nivoja splošne varnosti in enakosti pred zakonom, bo odsev zrelosti kandidatov za župana na prihajajočih volitvah. Občani bodo zagotovo prepoznali, ali bo kandidat nezrel fantič ali pa bo kandidat zagovarjal načelo Frana Levstika, ki v enem od svojih del zapiše: “Trd bodi, neizprosen, mož jeklen, kadar braniti je časti in pravde narodu in jeziku svojemu!”

Eden izmed sledilcev je Tomazina vprašal, kaj lahko župan naredi v okviru svojih pooblastil?

Tomazin je pojasnil: “Če hoče, lahko veliko. Gre za formalen in neformalen vpliv. Osebno bi najprej porihtal Kočevsko rezidenco. Kako – legitimno in legalno.”

Stanovanja v t. i. Kočevski rezidenci so last Stanovanjskega sklada RS in ne občine. Tomazin je ob tem pojasnil, da zakonodaja ne dovoljuje razlikovanja med prebivalci, ko gre za oddajo stanovanj. In dodal: “Stanovanjski sklad je bil kritičen do vodstva občine Kočevje, ki jih ni seznanilo s kakršnimi koli pomisleki glede nakupa. Navedli so, da jim je občina problematiko predstavila kot veliko manj kompleksno, kot je v resnici. Občina pa bi lahko npr. vplivala na to, da bi pri najemu stanovanj imele prednost mlade družine z zaposlenimi starši, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem, kar pa ni storila.

Zato je potrebno skrbno pregledati pogodbena razmerja in v primerih kršenja najemnih pogodb, ukrepati kot to velevajo pogodbena določila v primeru enostranskih kršitev.”

Takšni so bili včerajšnji naslovi na spletnih portalih, eden od njih, na katerega se je odzval Tomazin:

K. R.