Požar na Krasu: “Napornemu dnevu sledila še naporna noč”

Požar na Krasu, 18. julij 2024

Požar, ki je včeraj dopoldne izbruhnil na Krasu, do večera še ni bil pogašen, vendar pa se naj ne bi širil. Ponoči je bilo na terenu več kot 350 gasilcev, ki so prišli so tudi iz gorenjske, notranjske in ljubljanske regije. Po oceni trenutno gori še na okrog 100 hektarjih površin.

Gasilska zveza Slovenije je ob tem zapisala: Napornemu dnevu bo sledila še naporna noč.

Gasilkam in gasilcem Severnoprimorske in Obalno-kraške gasilske regije je ponoči pomagalo še okoli 350 gasilk in gasilcev iz Gorenjske in Notranjske regije ter regije Ljubljana I. Zjutraj jih bodo zamenjale jutranje enote iz prej omenjenih regij.

Gasilci ogenj omejujejo na dveh požarnih linijah. Stanje je stabilno, aktivnih je še nekaj požarišč.

Poveljstvo GZS se je zaradi požara na Krasu včeraj sestalo na izredni seji, na kateri so se seznanili s trenutnim stanjem, predelali navodila za aktiviranje, posredovanje in poročanje ter načrtovalo delo regijskih poveljnikov in gasilskih enot za naslednja dneva.”

Požar je izbruhnil v včeraj, v četrtek, dopoldne v bližini naselja Škrbina ter se zaradi močnega vetra razširil po pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika. Ogenj je do poznega popoldneva zajel do 150 hektarov gozdnatih površin.

Objavljamo fotografije včerajšnjega dne:

Vir: Gasilska zveza Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje

A. L.