Računalniki, ki jih deli Stojmenova Duh, povsem neuporabni

Politična prestopnica Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo (vir: arhiv)

13.000 prenosnih računalnikov, ki jih je brez jasnega cilja, kaj bo z njimi, za 6 milijonov evrov kupilo ministrstvo Emilije Stojmenove Duh, je očitno povsem neuporabnih. Na računalnikih je namreč nameščen brezplačni sistem Linux, ki pa je za povprečnega uporabnika preveč zapleten, da bi ga lahko uporabljal. Poleg tega se Windowsev na računalnik ne da namestiti.

 

Portal Nova24TV je namreč poročal o družini, ki je prejela znameniti brezplačni prenosni računalnik, pod katerega se je podpisalo ministrstvo Stojmenove Duh. Ko je bralec portala Nova24TV računalnik prvič vklopil, ni mogel verjeti. Iz embalaže ga je vzela žena, ga prižgala in hitro tudi ugasnila, saj jo je ob zagonu namreč pozdravil zaklenjen ekran operacijskega sistema Linux. Pri tem je bralec omenjenega portala opozoril, da v primerjavi z uveljavljenimi operacijskimi sistemi (Windows/PC oz. OSx/Apple) Linux do danes ostaja velik tujec široki uporabi – zato ga je izbira operacijskega sistema zelo čudila.

Namestitev novih programov je za nepoznavalce Linux okolja, in takih je večina uporabnikov računalnikov, lahko prava nočna mora. Povprečen uporabnik si programov ne more namestiti sam, zato bi moral plačati računalniškega mojstra. A računalnike ministrstvo trenutno deli socialno šibkim, ki zagotovo nimajo denarja, da bi plačevali dodatne računalniške storitve.

Linux siistem po zadnjih podatkih na globalni ravni uporablja manj kot 4 odstotke uporabnikov računalnikov in prenosnikov, prevladuje Windows z dobrimi 72 odstotki. Tako je jasno, prejeti računalnik zagotovo ni namenjen široki uporabi in je za povprečnega uporabnika praktično neuporaben.

Težava je tudi, da je, kot poroča bralec, BIOS sistem na prejetem računalniku tovarniško zaklenjen za uporabo sistema LINUX. Namestitev operacijskega sistema Windows je tako nemogoča.

A. V.