Izjava dneva: Doslej večkrat zavrnili zahtevo za boljše varovanje Trumpa

Zgodovinska fotografija: Donald Trump neposredno po poskusu atentata nanj. (Vir: Zajem zaslona)

“Noro, šokantno. Predstavniki republikancev objavili, da je sekretar/minister/za domovinsko varnost Bidnove administracije, Alejandro Majorkas, večkrat zavrnil njihovo zahtevo za boljše varovanje Trumpa.”

Tako je na omrežju X zapisal Aleš Hojs, podpredsednik Slovenske demokratske stranke in minister za notranje zadeve v prejšnji vladi.

Mediji poročajo o številnih odzivih svetovnih voditeljev (predsednikov držav in vlad) na poskus atentana na Donalda Trumpa, do katerega je prišlo med njegovim predvolilnim zborovanjem na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanije.

Poskus atentata so med drugim obsodili madžarski predsednik Viktor Orban, britanski premier Keir Starmer, argentinski predsednik Javier Milei, izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Slovenska vlada, njen predsednik Robert Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednica države Nataša Pirc Musar se do 8. ure danes še niso oglasili. Njihovih odzivov ni ne na STA, ne na omrežju X. Poskus atentata na Donalda Trumpa se je zgodil nekaj po polnoči po našem času.

Vodja slovenske največje opozicijske stranke Janez Janša se je odzval že kmalu zatem, ob 1.23 je na omrežju X zapisal: “Molimo za predsednika Trumpa in za ameriški narod.”

Več o poskusu atentata lahko preberete na povezavi: Atentat na Donalda Trumpa

A. L.