V okviru projekta Culinary Trail so danes na Dilančevi ulici v Novem mestu odprli demonstracijski in izobraževalni center, ki povezuje kulinarično dediščino, sodobne pristope in inovativne trajnostne rešitve celotne Podonavske regije.
Prisotne je najprej nagovoril vodja projekta prof. dr. Borut Rončevič, ki je poudaril pomen ohranjanja in raziskovanja etnične ter lokalne kulinarike v mednarodnem prostoru.
Dogodku sta svojo podporo izrekla tudi župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni, ter pater Gregor Kos iz frančiškanskega samostana v Novem mestu, ki je dogodek pospremil z blagoslovom.
Slovesnost je obogatila tamburaška skupina Dionizi iz Bele krajine, ki je s svojo glasbo ustvarila posebej pristno vzdušje.
Z uradnim prerezom traku so simbolično odprli prostor, namenjen učenju, raziskovanju, predstavitvam ter povezovanju lokalnih pridelovalcev, gostincev, strokovnjakov in širše javnosti.
Že popoldne je v centru potekal prikaz kulinarike etničnih skupin, ko so med drugim predstavili kuhinje Tajske, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Ukrajine. Dogodek je bil odprt za vse, ki jih zanimajo kulinarična dediščina, trajnostni turizem in razvoj lokalnih skupnosti v Podonavju.
Župan Macedoni je Center označil kot dobrodošlo dodatno ponudbo središča mesta, ki bo v mesto prinesla tudi dodatno odprtost, različnost in drugačnost.
Projekt Culinary Trail je sofinanciran iz Programa transnacionalnega sodelovanja Podonavje. Vodilni slovenski partner v projektu je Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, projektna partnerja pa sta Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto ter novomeška Fakulteta za informacijske študije (FIŠ). Projekt izvajajo v sodelovanju s partnerji iz 14 držav iz celotne Podonavske regije.
Projekt bo trajal dve leti in pol in bo po Rončevičevih besedah zaključen junija naslednje leto, ko bodo na novomeškem Glavnem trgu pripravili celodnevni kulinarični festival. Ena od idej je tudi, da bi projekt morda nekoč v Novem mestu prerasel v nekaj takega, kar je v Ljubljani Odprta kuhinja, je še povedal Rončevič.


Več o projektu Culinary Trail (Kulinarična pot) je dostopno na povezavi: Culinary Trail | Culinary Trail
M. D.






































