40 rešitev za četrto desetletje slovenske države

Mark Boris Andrijanič | Avtor Ukom

“Slovenijo želimo pripeljati med prvih pet digitalno najbolj naprednih držav v Evropi,” je na današnji predstavitvi prvega paketa ukrepov strateškega sveta za digitalizacijo dejal njegov predsednik Mark Boris Andrijanič. Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, je poudaril.

Poudaril je, da se bo Slovenija s temi ukrepi lahko že v nekaj letih prebila med vodilne in najbolj digitalno napredne države v Evropi.

Mark Boris Andrijanič je uvodoma povedal, da Slovenija na področju digitalizacije krepko zaostaja: po digitaliziranosti gospodarstva in družbe smo šele na 16. mestu, daleč za Estonijo, Finsko in Avstrijo.

Globalna tehnološka tekma prinaša veliko priložnosti za majhne in prožne države, neodločnim in počasnim pa ne prizanaša, je opozoril.

Cilj omenjenega strateškega sveta je zelo jasen: pripraviti ukrepe, ki bodo Slovenijo do leta 2026 pripeljali med prvih pet digitalno najbolj naprednih držav v Evropi. Povedal je, da je vlada že potrdila prvi paket 40 ukrepov, ki predstavljajo pomembne korake na poti do digitalne in moderne Slovenije. Zdaj so na vrsti posamezni resorji, ki bodo za vsak posamezni ukrep pripravili implementacijski načrt.

Skozi te načrte bo razjasnjen tudi finančni vidik posameznega ukrepa, saj, kot je v odgovoru na novinarsko vprašanje poudaril Andrijanič (sicer vnuk novomeškega ustanovitelja tovarne zdravil Krka), se v svetu s stroškovnim vidikom posamezne rešitve niso ukvarjali.

Več lahko preberete tukaj 

M. D.