Marjanca Trščinar Antić: Močno verjamem, da se bo turizem v Novem mestu kvalitetno razvijal

Marjanca Trščinar Antić

Marjanca Trščinar Antić je Novomeščanom znana predvsem po svojem predanem delu na področju turizma in dela z ljudmi. Pri tem navaja, da si je že od nekdaj želela delati z ljudmi in verjame, da je to njeno poslanstvo. Hkrati vedno išče nove izzive in nove rešitve, zato se tudi nenehno izobražuje. Poročena je 34 let, družina ji zelo veliko pomeni. Ima hčerko in sina ter tri vnuke, maja pa pričakujejo še enega korenjaka. Hkrati je srečna in hvaležna, da ima še starše in tako res lahko uživa v krogu svoje družine. Avgusta bo dopolnila 57 let. V nadaljevanju preberite, kaj nam je polna optimizma in vedrine povedala o svojem zanimivem življenju in načrtih.

Za začetek, s čim se ukvarjate?

Od nekdaj sem želela delati z ljudmi in verjamem, da je to moje poslanstvo. Že kot srednješolka sem delala kot prostovoljka v vrtcu Kliničnega centra in vodila gimnastični krožek na Osnovni šoli Grm. Delo vzgojiteljice me je zelo veselilo, vendar pa me je pot zanesla v Dalmacijo, kjer sem začela delati v turizmu. To delo mi omogoča nenehno iskanje novih rešitev in številne stike z ljudmi. Naša Dolenjska, pravzaprav cela Slovenija, je tako lepa in bogata, da smo res lahko ponosni na to, kje smo doma. Zdi se mi, da mi je ravno to, da sem za nekaj časa odšla iz Slovenije, pomagalo spoznati, kako lepa in zelena je naša dežela, koliko lepot in bogastva imamo doma in kako pomembno je, da znamo to ceniti in ohranjati.

S čim pa se ukvarjate v prostem času?

Prostega časa imam malo, zato se trudim, da ga čim bolj aktivno in kvalitetno preživim. Za družino in prijatelje si vedno najdem čas. Rada se sprehajam in hodim v hribe, na Trški gori imajo starši vinograd, doma pa imamo vrt in prav delo v vrtu ali vinogradu me zelo sprošča in veseli. Rada berem, grem v gledališče in na razstave, poleti pa me vleče na morje, kjer veliko plavam in si vzamem čas za knjige in počitek.

Kako to, da ste zašli na področje turizma, kaj vas je vodilo k temu?

Ljubezen me je odpeljala na Korčulo, kjer sem začela delati v turistični agenciji. Delo v turizmu je zelo zanimivo in pestro, pred teboj so vedno novi izzivi in zato sem ostala v turizmu tudi po povratku v Slovenijo.

Vrnili ste se domov, v Slovenijo, kaj je bil razlog za to?

Leta 2002 smo se vrnili v Slovenijo. V Slovenijo smo se želeli vrniti že pred vojno, moj mož je bil mornar in zato sva se odločila, da bom jaz z otroki v Sloveniji, ko bo on na ladji, poleti pa bomo hodili na Korčulo na dopust. Med vojno je bil moj mož ranjen in to nas je za nekaj časa zaustavilo, no, na srečo sem zbrala dovolj moči, da sem družino preselila v Slovenijo.

Živite na območju Novega mesta, kako ocenjujete razvoj turizma na našem območju, kakšni so tu pokazatelji?

Novo mesto in Dolenjska ima po mojem mnenju zelo veliko možnosti za razvoj turizma. Bogata naravna in kulturna dediščina, dobra hrana, zeleno okolje, reke in potoki …, predvsem pa prijazni ljudje, so zagotovo odlična osnova za razvoj turizma. Naša arheologija, staro mestno jedro, vinorodno gričevje, zeleni Gorjanci, reka Krka, pomembni Novomeščani …, številne priložnosti za športne aktivnosti, prireditve in še bi lahko naštevali. Pomembno je, da znamo to vtkati v kvalitetne turistične produkte, ob tem pa si želim, da bi se še bolj povezovali in med seboj sodelovali in si pomagali. Zadnja leta sem v glavnem sodelovala s Kompasom Novo mesto, kjer smo zelo veliko delali na promociji Novega mesta in Dolenjske in ustvarjali nove turistične produkte.

Novo mesto ima tudi novega direktorja Zavoda Novo mesto, Marjana Hribarja, ki prihaja s področja turizma. Pričakujete, da bo občina na tem področju napredovala?

Močno verjamem, da se bo turizem v Novem mestu razvijal kvalitetno in da smo s strokovnjakom s področja turizma, kot je gospod Marjan Hribar, veliko pridobili. Se pa zavedam, da je potrebno sodelovanje in povezovanje vseh, ki delamo v turizmu, občine in gospodarstva, če želimo, da bodo te spremembe čim hitrejše, kvalitetne in dobre v smislu, da bodo prinašale pozitivne rezultate in prihodke.

Kakšne načrte pa imate osebno za naprej?

Vedno iščem nove izzive in nove rešitve, zato se nenehno izobražujem. Naredila sem licenco za coucha, končala sem študij Organizator socialne mreže, kjer me čaka še diploma. Obiskujem seminarje in delavnice s področja komunikacije in osebne rasti, zato si v bodoče želim vsa ta znanja deliti z drugimi skozi svetovanja, delavnice in seminarje. Življenje mi je ponudilo številne izzive in priložnosti za osebno rast skozi premagovanje ovir, pa tudi veliko lepih trenutkov za katere sem izredno hvaležna. Zaradi tega si upam reči, da lažje razumem težave drugih in v veliko veselje mi je, da lahko svoje poklicno delo vežem na delo z ljudmi.

A. L.