Društvo prijateljev mladine Mojca vrgli iz Drgančevja

Iz ene od prednovoletnih prireditev v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Društvo prijateljev mladine (DPZ) Mojca je moralo tri dni pred Silvestrovim na zahtevo novomeškega občinskega vodstva sprazniti skladišče v Drgančevju. Na dan selitve, 28. decembra, so pred skladiščem srečali tudi delavce Trate. Če se ne bi izselili sami, bi jih v vsakem primeru izselili oni. Vsebino skladišča so selili 8 ur v nemogočih vremenskih razmerah v drugo, zanemarjeno in vlažno skladišče, polno plesni, v katerem je “roba vrtca in občine, od žlebov, betonskih robnikov, prometnih znakov in omar”. V tem skladišču naj bi zdaj skladiščili tudi humanitarno pomoč, kot so hrana, oblačila, čevlji in šolske potrebščine. V Drgančevju so bili zadnjih osem let, pred tem so se selili že enajstkrat.

Zavrgli tri kontejnerje blaga

Tako so poročali v včerajšnji izdaji Slovenskih novic, kjer so med drugim zapisali, da so morali delavci Komunale na deponijo odpeljati kar tri velike kontejnerje blaga, ki ga je DPZ Mojca dobilo v humanitarne namene in po selitvi v plesnivo in nezaščiteno stavbo ne bi bilo več uporabno.

V skladišče v Drgančevju, kjer je društvo imelo svoje prostore doslej, pa se je ali se bo vselila Finančna uprava RS (Furs), ki bo imela tu skladišče za najdene oziroma zasežene stvari, novinarji pa so ugotovili, da zaenkrat v teh prostorih, velikih 300 kvadratnih metrih, ni še ničesar. Furs naj bi za te prostore mesečno plačeval po 800 evrov najemnine, letno 9400 evrov.

Janez Pavlin, gonilna sila Društva prijateljev mladine Mojca iz Novega mesta, to je društva, ki že skoraj pol stoletja vsako leto z dedkom Mrazom obdari 5000 otrok iz sedmih dolenjskih občin, pripravijo okoli 40 prireditev v Novem mestu in okoliških občinah, njihove prireditve pa vsako leto obišče 25 tisoč otrok, je za omenjeni časnik povedal, da za projektom stoji kar 800 prostovoljcev in 250 donatorjev. Zato so bili zelo neprijetno presenečeni, ko na decembra na vratih pisarne na Rozmanovi našli pritrjeno modro kuverto občine, da morajo do 28. decembra izprazniti prostore skladišča v Drgančevju.

Povedal je še, da je občina pri pregledu pogodb o brezplačni uporabi nepremičnin ugotovila, da DPZ Mojca skladišče uporablja brez pogodbe. Občinsko upravo je na to sicer opozoril občinski nadzorni svet. V Društvu Mojca pa opozarjajo, da je bilo skladišče v Drgančevju ob prevzemu pred osmimi leti v zelo klavrnem stanju, nato so ga uredili, da v njem ni bilo ne vlage ne glodalcev.

Pavlin je spomnil še na zadnjo novembrsko soboto, ko se je v tem skladišču v Drgančevju zbralo okoli 100 prostovoljcev, ki so v štirih urah pripravili 5000 daril. Delavnico in društvo so nekatere občine oglaševale tudi na svojih spletnih straneh.

Kako naprej?

Pavlin navaja, da bodo še naprej  delali, ker delajo za otroke, “dedka Mraza in zimske pravljice, ki jo pričara dolenjskim otrokom, pa ne more ustaviti nihče, niti župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni ne”.

Pavlin je novomeškemu županu po prejemu dopisa z zahtevo po izpraznitvi prostora tudi pisal, a odgovora ni dobil, so zapisali v Slovenskih novicah.

Skladišče v Drgančevju sicer ni razkošno, je hladno, brez vode in sanitarij, a prostovoljci Mojce so bili z njim zadovoljni, navajajo v časniku, vzdrževali so ga kot dobri gospodarji, zamenjali so celo del strehe in skrbeli, da je bila okolica urejena, pravzaprav je bil to po njihovi zaslugi edini urejen objekt v nekdanjem vojaškem kompleksu v Drgančevju.

Očitno je, da stvari z vidika najema res niso bile urejene tako, kot bi morale biti. Vendar pa je to naloga občine, DPM Mojca ima tudi status društva, ki deluje v javnem interesu in status humanitarne organizacije, so tudi prostovoljska organizacija. Zato se postavlja vprašanje, ali se stvari res ne bi dale drugače urediti? Na bolj življenjski način?

Več o tem na: .drustvopm-mojca.si/dedka-mraza-vrgli-iz-skladisca

C. R.

zarasi

Nočem nikogar zagovarjati, ampak tu je navedena le ena stran. Rad bi slišal tudi mnenje občine. Ali je bilo treba res čez noč sprazniti skladišče, kdaj je bilo društvo prvič opozorjeno ali kontaktirano v zvezi z najemom? Žal prevečkrat ugotavljam da nekateri prizadeti le niso tako nedolžni kot se jih prikazuje v medijih. Sicer društvu Mojca za akcijo obdarovanja otrok priznavam zasluge in verjamem da se bodo znašli kot so se dosedaj.

Milan Stje

Tega Janeza Pavlina poznam skoraj pedeset let. Še kot učitelja in slikarja. Ne vem če bi najdli takih deset v celi državi. Toliko je naredil in toliko dal Dolenjski in širše, da je Janez Pavlin sam ena sama institucija ki je nemogoče zrušiti. Takih destruktivnih dogotkov je bilo in bo.
Janez bo delal naprej za otroke in za nas. Seveda, dedek Mraz je komunistična iznajdba in tukaj je problem, ampak Janez organizira in Miklauža. In kje je problem? U naših glavah!