Dobrote slovenskih kmetij – kdo je najboljši med najboljšimi?

Objavljamo seznam nagrajenih za dobrote s slovenskih kmetij.

Vir: Kgz.si

Za nami je 28. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, kjer je bilo predstavljenih skoraj 1.200 različnih izdelkov. Kot vsakič doslej so tudi letos predstavili nagrajence, teh je bilo skupno 56. Nagrajenci v letu 2017 z našega območja so bili naslednji:

Sokovi:

  • Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13 – Zlato priznanje za jabolčni sok
  • Sadjarska kmetija Bučar, Janez Bučar, Bušinec 5, Dolenjske Toplice: Zlato priznanje za gosti jabolčni sok
  • Turistična kmetija Žagar, Damelj 11, Vinica: Bronasto priznanje za jabolčni sok

Kisi:

  • Sadjarska kmetija Bučar, Bušinec 5, Dolenjske Toplice: Zlato priznanje za jabolčni kis

Suho sadje:

  • Sadjarska kmetija Bučar, Bušinec 5, Dolenjske Toplice: Zlato priznanje za jabolčni čips
  • Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13: Zlato priznanje za jabolčne krhlje
  • Kmetija Karlovček: Andraž Rumpret, Vrh pri Šentjerneju 5, Šentjernej: Srebrno priznanje za jabolčni čips

Med:

  • Čebelarstvo MA-JA, Branko Obranovič, Šalka vas 44A, Kočevje: Bronasto priznanje za javorjev med

Mesni izdelki:

  • Turistična kmetija Škrbina, Alojz Škrbina, Vinica pri Šmarjeti, Šmarješke Toplice: Zlato priznanje za salamo špehovko in Srebrno priznanje za suho domačo salamo
  • Turistična kmetija Štupar, Srečko Štupar, Dvor 110, Dvor: Srebrno priznanje za salamo špehovko in Bronasto priznanje za domačo salamo

Olja:

  • Oljarna Pečarič, Drašiči 33, Metlika: Zlato priznanje za bučno olje, Zlato priznanje za eko orehovo olje, Bronasto priznanje za olje grozdnih pečk
  • Kmetija Brece: Mitja Brece, Slepšek 6, Mokronog: Zlato priznanje za hladno stiskano olje oljne ogrščice

Vina:

  • Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13: Zlato priznanje za Modro frankinjo, Zlato priznanje za Grmsko penino Rose, Zlato priznanje za Cviček PTP

Marmelade:

  • Izletniška kmetija Filak, Anton Filak, Griblje 11A, Gradac: Srebrno priznanje za domačo jagodno marmelado
  • Turistična kmetija Žagar, Damelj 11, Vinica: Srebrno priznanje za jagodno marmelado

Mlečni izdelki:

  • Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13: Zlato priznanje za skuto iz delno posnetega surovega mleka, Zlato priznanje za sadni jogurt, Zlato priznanje za sir za žar in Bronasto priznanje za probiotični jogurt
  • Ekološka kmetija Totter: Ciril Totter, Griblje 13, Gradac: Zlato priznanje za bio skuto in Bronasto priznanje za bio navadni jogurt
  • Kmetija Radež: Jožica Radež, Jelše 5, Mirna Peč: Zlato priznanje za sadni jogurt, Zlato priznanje za sir za žar, Zlato priznanje za sir mehki – mini, Zlato priznanje za sir trdi

Izdelki iz žit:

  • Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13: Zlato priznanje za pšenični kruh, Zlato priznanje za buhteljne, Srebrno priznanje za mešani kruh z ovsenimi kosmiči

– Rezultati ocenjevanj 2017 so razvidni tukaj: http://www.dobroteslovenskihkmetij.si/index.php/ocenjevanja/rezultati-ocenjevanj-2

Pri tem so bili tudi tri rekorderji. Priznanja so doslej pridobili tri leta zapored, kar še dodatno potrjuje kakovost njihovih izdelkov. To so:

  1. Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma, Sevno 13 – za jabolčni sok
  2. Sadjarska kmetija Bučar, Janez Bučar, Bušinec 5, Dolenjske Toplice: za jabolčni čips
  3. Turistična kmetija Škrbina, Alojz Škrbina, Vinica pri Šmarjeti, Šmarješke Toplice: za salamo špehovko

Še nekaj o projektu Dobrote slovenskih kmetij

Projekt poteka že od leta 1990. Osnova je predvsem delo svetovalcev za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah ter za razvoj podeželja. Strokovna ocenjevanja potekajo za 13 skupin izdelkov. Letos je bil razpis objavljen v drugi polovici januarja, sodelovalo je 600 kmetij, ki so v ocenjevanje ponudili 1.100 pridelkov. Ocenjevanje je nato potekalo od februarja do maja. Razstavo pa so v preteklih dneh pripravili v minoritskem samostanu na Ptuju.

V petindvajsetih letih je bilo podeljenih 15.032 priznanj: 5.735 zlatih, 4.919 srebrnih, 4.378 bronastih. Najboljšim pridelovalcem je bilo podeljenih kar 755 znakov kakovosti za trikrat zapored doseženo zlato priznanje za posamezno dobroto.

C. R.